Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Beschikbaarheid van gezichtsverouderende app in wachtkamers als mogelijkheid voor preventie van huidmaligniteiten

(0)2018-07-26 14:03   ( Nieuws )

Dr. Titus Brinker Ongeveer 90% van alle huidmaligniteiten worden veroorzaakt door blootstelling aan UV. Met name mannen van middelbare leeftijd en HIV-patiënten die immunosuppressieve therapie ondergaan hebben een verhoogd risico. Een gerandomiseerde studie uit 2007 liet zien dat gebruik van UV-fotografie, waarmee de UV-schade op het gezicht van deelnemers zichtbaar werd, geassocieerd was met toegenomen tegen de zon beschermend gedrag onder jongvolwassenen vijf en twaalf maanden na de interventie. Het gebruik van polaroidfotografie vereist echter tijd van de dermatoloog of zijn/haar staf, en geeft geen indruk van toekomstige ontwikkeling van de schade. Dr. Titus Brinker (Universiteitsziekenhuis Essen, Duitsland) heeft een facial-aging app ontwikkeld (' Sunface’) die een driedimensionale geanimeerde selfie van een deelnemer verandert in zijn toekomstige uiterlijk op basis van UV-blootstelling.

Brinker en collega’s publiceren online in JAMA Dermatology gegevens over aantrekkelijkheid van het gebruik van Sunface door personen met een hoog risico van huidmaligniteiten.1 In oktober 2017 draaide de app op een tablet op een tafel in het midden van de wachtkamer van de HIV outpatient kliniek in Essen, die verbonden was met een grote monitor op de tegenovergelegen hal. Patiënten die niet uit zichzelf binnen dertig seconden na binnenkomst van de wachtkamer de app hadden geprobeerd werden daartoe uitgenodigd door een interviewer. Alle deelnemers werd gevraagd een geanonimiseerde vragenlijst te beantwoorden over hun perceptie van de interventie en over sociaal-demografische gegevens.

Tijdens de dertien dagen dat de app beschikbaar was kwamen 272 patiënten (207 mannen; 76,1%) de wachtkamer binnen. Er waren 26 patiënten (9,6%) die uit zichzelf binnen dertig seconden de app gebruikten, en 202 patiënten (74,3%) die aangemoedigd werden door de interviewer; de overige patiënten waren korter dan dertig seconden in de wachtkamer of kwamen om andere redenen niet in aanmerking voor aanmoediging. Er waren in totaal 119 patiënten (84 mannen) die de app gebruikten en vervolgens de vragenlijst beantwoordden. Van deze patiënten hadden er 44 Fitzpatrick skin type 1 of 2. De mediane leeftijd was 48 jaar (range 24-74 jaar). Er waren 46 patiënten die toekeken terwijl iemand anders de app gebruikte. In totaal werden dus 165 van 272 patiënten (60,7%) blootgesteld aan de app. Van de 119 patiënten die de app gebruikten gaven 105 aan (88,2%) dat de interventie hen motiveerde om hun sun protection te verhogen en indoor tanning te vermijden. De interventie werd als leuk ervaren door 98,8% van de mannen en 97,1% van de vrouwen.

De onderzoekers concluderen dat apps zoals Sunface de potentie hebben hoog-risico personen te motiveren om hun blootstelling aan UV te verminderen.

1.Brinker TJ, Klode J, Esser S et al. Facial-aging app availability in waiting rooms as a potential opportunity for skin cancer prevention. JAMA Dermatol 2018; epub ahead of print

Summary: Medical student Titus Brinker (now a medical doctor) developed the Sunface app, which gives an animated impression of future changes of the skin of the face based on UV-exposure. With his colleagues he publishes in JAMA Dermatology on the use of the app in a waiting room as a potential opportunity for skin cancer prevention.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren