Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Biomarkers in bloedmonsters identificeren maligniteiten in patiënten met niet-specifieke symptomen


Dr. Fay ProbertVroege diagnose van maligniteiten is van belang voor het verbeteren van de uitkomsten. In patiënten met niet-specifieke symptomen kan het stellen van een diagnose problematisch zijn. Een groep onderzoekers van de University of Oxford (UK) heeft eerder laten zien dat in diermodellen NMR-analyse van metabole biomarkers maligniteiten kan detecteren. Dr. Fay Probert en collega’s publiceren nu in Clinical Cancer Research en studie van de waarde van NMR-analyse van biomarkers in bloedmonsters voor de detectie van maligniteiten en onderscheid tussen vroege en metastatische ziekte in patiënten met niet-specifiek symptomen, die door de huisarts worden verwezen als low-risk but not no-risk.1

De studie includeerde 304 patiënten met nonspecific signs and symptoms die in 2017 en 2018 door de eerstelijns zorg werden verwezen naar het Oxfordshire Suspected Cancer multidisciplinair centrum. De patiënten stonden bloedmonsters af voor NMR metabolomics analyses. De analyses resulteerden identificatie van patiënten met solide tumoren onder de 92 patiënten in de validatieset met een area under the ROC curve van 0,83 (95%-bti 0,72-0,95), met een maximale sensitiviteit van 94% (73-99) en specificiteit van 82% (75-87). Binnen de groep van patiënten met maligniteiten kon NMR metabolomics de patiënten met metastatische ziekte identificeren met sensitiviteit 94% (95%-bti 72-99) en specificiteit 88% (53-98).

De onderzoekers concluderen dat in een niet-geselecteerde groep patiënten die door de eerstelijns zorg worden verwezen met niet-specifieke symtomen, NMR metabolomics kan bijdragen aan de identificatie van patiënten met maligniteiten, en onderscheid kan maken tussen patiënten met en zonder metastatische ziekte.

1.Larkin JR, Anthony S, Johanssen VA et al. Metabolomic biomarkers in blood samples identify cancers in a mixed population of patients with nonspecific symptoms. Clin Cancer Res 2021; epub ahead of print

Summary: A study at the University of Oxford (UK) found that for a mixed group of patients referred from primary care with nonspecific signs and symptoms, NMR-based metabolomics can assist in identifying patients with cancer, and differentiate those with and without metastatic disease.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren