
De analyse is gebaseerd op resultaten van de AALL03N1-studie. De onderzoekers berekenden de mediane body mass index van 676 kinderen voor zes achtereenvolgende maanden tijdens de onderhoudsbehandeling. Normaal gewicht/ondergewicht werd gedefinieerd als BMI lager dan het 85e percentiel, overgewicht/obesitas als BMI van het 85e tot en met het 98e percentiel, en extreme obesitas als BMI in het 99e en 100e percentiel. Deze drie categorieën omvatten respectievelijk 43%, 45% en 12% van de patiënten. De mediane leeftijd bij inclusie was 6 jaar, en de mediane duur van follow-up was 7,9 jaar.
De cumulatieve incidentie van relapse na vier jaar was 13,6 ± 4,5% in de groep met extreme obesitas, vergeleken met 9,0% ± 2,1% die werd gezien in de groep met normaal gewicht of ondergewicht. In multivariate analyse was extreme obesitas versus normaal of ondergewicht geassocieerd met verhoogd risico van recidief (HR 2,4; 95%-bti 1,1-5,0), terwijl overgewicht of obesitas versus normaal of ondergewicht niet geassocieerd was met verhoogd risico van recidief (0,8; 0,4-1,6).
De onderzoekers concluderen dat onder kinderen met ALL extreme obesitas tijdens onderhoudsbehandeling (gezien in 12% van de patiënten) geassocieerd was met verhoogd risico van recidief.
1.Wadwha A, Chen Y, Hageman L et al. Body mass index during maintenance therapy and relapse risk in children with acute lymphoblastic leukemia: a Children’s Oncology Group report. Cancer 2022; epub ahead of print
Summary: Analysis of results from the AALL03N1 trial found that among children with ALL extreme obesity during maintenance therapy was associated with greater hazard of relapse.