
De prospectieve studie, uitgevoerd in 27 centra, includeerde 78 patiënten met BRAF-gemuteerd mNSCLC. De onderzoekers analyseerden 47 bloedmonsters van BRAF-TT naïeve patiënten, 115 bloedmonsters van patiënten zonder progressie op BRAF-TT, en 46 bloedmonsters van patiënten met progressie op BRAF-TT (24 BRAF-monotherapie; 22 BRAF/MEK-combinatietherapie). Sequencing van ctDNA van de BRAF-TT naïeve patiënten resulteerde in detectie van BRAF-V600E mutatie in 74%, en detectie van veranderingen in genen gerelateerd aan MAPK en PI3K routes, signaal transducers, en eiwitkinasen in 29%. Potentiële drivers van resistentie tegen BRAF-TT monotherapie of BRAF/MEK-combinatietherapie werden gedetecteerd in 46% van de patiënten met progressie. Tot deze drivers behoorden activerende mutaties in effectoren van de MAPK- en PI3K-routes, en veranderingen in U2AF1, IDH1, en CTNNB1.
De onderzoekers concluderen dat ctDNA-analyse van klinische waarde is voor detectie van BRAF-activerende mutaties en voor identificaite van veranderingen die mogelijk betrokken zijn bij resistentie tegen BRAF-TT in BRAF-gemuteerd mNSCLC.
1.Ortiz-Cuaran S, Mezquita L, Swalduz A et al. Circulating tumor DNA genomics reveals potential mechanisms of resistance to BRAF-targeted therapie in BRAF-mutant metastatic non-small cell lung cancer patients. Clin Cancer Res 2020; epub ahead of print
Summary: A multicenter study in France found that ctDNA sequencing is clinically relevant for the detection of BRAF-activating mutations and for the identification of alterations potentially related to resistance to BRAF-targeted therapy in BRAF-mutant mNSCLC.