Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Breast Cancer Index voorspelt profijt van verlengde endocriene behandeling voor vroeg HR-positief mammacarcinoom


Dr. Gerrit-Jan LiefersEr is behoefte aan methoden voor het identificeren van patiënten met waarschijnlijkheid van profijt van verlengde endocriene therapie (extended endocrine therapy, EET) voor vroeg-stadium HR-positief mammacarcinoom. Een analyse in het cohort van de IDEAL-studie heeft de waarde onderzocht van de Breast Cancer Index als prospectieve biomarker van EET-profijt. Dr. Gerrit-Jan Liefers (LUMC) en collega’s publiceren de analyse in Clinical Cancer Research.1De IDEAL-studie (Investigation on the Duration of Extended Adjuvant Letrozole) includeerde patiënten die vijf jaar endocriene therapie hadden voltooid, en randomiseerde ze naar 2,5 jaar versus 5 jaar EET met letrozol. De Breast Cancer Index (H/I) is de ratio van expressie van HOXB13 en IL17BR. De nu gepubliceerde analyse includeerde 908 IDEAL-patiënten, van wie de BCI (H/I) in pretreatment primaire tumoren werd bepaald. Het primaire eindpunt van de analyse was recidiefvrij interval.

Een hoge BCI(H/I) voorspelde significant profijt van verlengd letrozol, zowel in het overall cohort (HR 0,42; p=0,011) als in de Any AI subset (HR 0,34; p=0,004), terwijl patiënten met een lage BCI(H/I) geen profijt hadden van verlenging van letrozol, zowel niet in het overall cohort (HR 0,95; p=0,84) als niet in de Any AI subset (HR 0,90; p=0,71). De interactie tussen behandeling en BCI(H/I) was significant in het overall cohort (p=0,045) en in de Any AI subset (p=0,025). BCI(H/I) identificeerde ongeveer 50% van de patiënten met hoog-risico ziekte die geen profijt hadden van letrozol-verlenging en van de patiënten met laag-risico ziekte die wel profijt hadden van letrozol-verlenging.

De onderzoekers concluderen dat BCI(H/I) voorspellend was voor profijt van letrozol-verlenging en patiënten identificeerde met verbeterde uitkomsten door completering van tien jaar letrozol.

1.Noordhoek I, Treuner K, Putter H et al. Breast Cancer Index predicts extended endocrine benefit to individualize selection of HR+ early stage breast cancer patients for 10 years of endocrine therapy. Clin Cancer Res 2020; epub ahead of print

Summary: Analysis in the cohort of the IDEAL study found that among patients with early-stage HR-positive breast cancer the Breast Cancer Index predicted preferential benefit from 5 versus 2.5 years extended endocrine therapy and identified patients with improved outcomes from completing 10 years of adjuvant endocrine therapy.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren