
De studie werd uitgevoerd in 128 centra in achttien landen. Deelnemers waren patiënten, in de leeftijd van één tot en met twintig jaar, met adequate respons op inductiebehandeling met een multidrug-regime (cisplatine, carboplatine, cyclofosfamide, vincristine en etoposide, met of zonder topotecan, vincristine en doxorubicine). De deelnemers werden gerandomiseerd naar hoge-dosering BM (n=296) of CEM (n=302) gevolgd door stem-cell rescue. Alle patiënten kregen vervolgens lokale radiotherapie naar de primaire tumor gevolgd door onderhoudsbehandeling. De mediane follow-up was 7,2 jaar.
Het primaire eindpunt van de studie was drie-jaars gebeurtenisvrije overleving. De drie-jaars EFS was 50% met BM versus 38% met CEM (p=0,0005). Negen patiënten in de BM-groep versus elf patiënten in de CEM-groep overleden binnen vijf jaar na de behandeling zonder recidief. Ernstige levensbedreigende toxiciteiten werden gezien in 4% van de patiënten in de BM-groep versus 10% van de patiënten in de CEM-groep.
De onderzoekers concluderen dat BM vergeleken met CEM de EFS verbeterde van kinderen met hoog-risico neuroblastoom en adequate respons op inductiebehandeling. BM vergeleken met CEM veroorzaakte ook minder ernstige toxiciteiten.
1. Ladenstein R, Pötschger U, Pearson ADJ et al. Busulfan and melphalan versus carboplatin, etoposide, and melphalan as high-dose chemotherapy for high-risk neuroblastoma (HR-NBL1/SIOPEN): an international, randomised, multi-arm, open-label, phase 3 trial. Lancet Oncol 217; epub ahead of print