Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Circulerend tumor DNA-profilering voor detectie, risicostratificatie, en identificatie van CNS-lymfomen

(0)2022-12-23 14:30   ( Nieuws )

Tags

CNSL  ctDNA profiling  

Dr. Florian SchererDe klinische uitkomsten van patiënten met lymfomen van het centraal zenuwstelsel (CNSLs) zijn zeer heterogeen, maar identificatie van patiënten met een hoog risico van behandelfalen is niet eenvoudig. Verder blijft de CNSL-diagnose vaak onbevestigd vanwegen contraïndicaties voor invasieve biopsie. Er is dus behoeft aan betere biomarkers voor stratificatie van de patiënten in risicogroepen, voorspellen van de respons op behandeling, en niet-invasieve identificatie van CNSL. Een studie van de Universiteit van Freiburg (Duitsland) heeft de waarde van circulerend tumor DNA (ctDNA) als biomarker geïnventariseerd. Dr. Florian Scherer en collega’s publiceren de studie in het Journal of Clinical Oncology.1

De onderzoekers voerden ultragevoelige gerichte next-generation sequencing uit op 306 tumor-, plasma-, en cerebrospinale vloeistof (CSF)-monsters van 136 patiënten, onder wie 92 met CNSL. Voor aanvang van de behandeling werd ctDNA gedetecteerd in 78% van de plasmamonsters en 100% van de CSF-monsters. Patiënten met detecteerbaar ctDNA in pretreatment plasma hadden significant kortere progressievrije overleving (p<0,0001) en overall survival (p=0,0001) vergeleken met patiënten zonder detecteerbaar ctDNA. In multivariate analyse gecorrigeerd voor bekende klinische en radiografische risicofactoren waren pretreatment plasma ctDNA-gehalten onafhankelijk prognostische voor PFS (HR 1,4; p=0,03) en OS (HR 1,6; p=0,006). Detectie van residuele ziekte in plasma tijdens de behandeling identificeerde patiënten met zeer slechte prognose na immuunchemotherapie met curatieve intentie (PFS p=0,0002; OS p=0,004), De onderzoekers ontwikkelden ook een proof-of-principle machine learning benadering voor biopsievrije CNSL identificatie op basis van ctDNA.

De onderzoekers concluderen dat ctDNA-niveaus bij diagnose en tijdens de behandeling voorspellend waren voor klinische uitkomsten van CNSL.

1.Mutter JA, Alig SK, Esfahani MS et al. Circulating tumor DNA profiling for detection, risk stratification, and classification of brain lymphomas. J Clin Ocol 2022; epub ahead of print

Summary: A study at the University of Freiburg (Germany) found that ctDNA levels at diagnosis and during treatment were strongly predictive of clinical outcomes in CNS lymphoma. Furthermore ctDNA profiling from cerebrospinal fluid and plasma allowed robust biopsy-free identification of CNSL in a subset of cases.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren