Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Circulerend tumor-DNA voor voorspellen van klinische uitkomst en volgen van progressie in gevorderd pancreascarcinoom

(0)2023-01-23 13:00   ( Nieuws )

Dr. Morten LapinCirculerend tumor-DNA (ctDNA) is een veelbelovende tumor-specifieke biomarker. Een studie van de Universiteit van Stavanger (Noorwegen) heeft ctDNA-analyse voor het voorspellen van klinische uitkomsten en het monitoren van ziekteprogressie onder patiënten met gevorderd pancreascarcinoom geëvalueerd. Dr. Morten Lapin en collega’s publiceren de studie in Clinical Cancer Research.1

Met een acht-genen next-generation sequencing panel bepaalden de onderzoekers puntmutaties en copy number alterations in ctDNA in 324 pre-treatment en longitudinaal genomen plasmamonsters van 56 patiënten met gevorderd pancreascarcinoom. In baseline monsters van 35 patiënten (63%) werd ctDNA gedetecteerd. Detectie van ctDNA in baseline monsters was een onafhankelijke voorspeller van kortere progressievrije overleving en overall survival. Het ctDNA-gehalte in de monsters nam na begin van de chemotherapie significant af, en nam vervolgens significant toe op het moment van progressie. Patiënten met ctDNA-persistentie tijdens de chemotherapie was geassocieerd met snelle ziekteprogressie en kortere OS. Longitudinale monitoring in 27 patiënten van wie meerdere monsters beschikbaar waren detecteerde ziekteprogressie in 19 patiënten (70%). De mediane tijd tussen toename van ctDNA-gehalten en radiologisch waargenomen progressie of moment van overlijden was negentien dagen, vergeleken met zes dagen voor CA19-9 bepalingen.

De onderzoekers concluderen dat ctDNA een onafhankelijke prognostische marker is die kan worden gebruikt voor het detecteren van behandelfalen en ziekteprogressie onder patiënten met gevorderd pancreascarcinoom.

1.Lapin M, Edland KH, Tjensvoll K et al. Comprehensive ctDNA measurements improve prediction of clinical outcomes and enable dynamic tracking of disease progression in advanced pancreatic cancer. Clin Cancer Res 2023; epub ahead of print

Summary: A study study at the University of Stavanger (Norway) found that ctDNA is an independent prognostic marker that can be used to detect treatment failure and disease progression in patients with advanced pancreatic cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren