Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Combinatie van targeted therapies versus standaard-behandelingen voor mCRC met BRAF-V600E mutatie

(0)2019-07-06 13:24   ( Nieuws )

Dr. Scott KopetzBRAF V600E-mutaties zijn gezien in tot 15% van de patiënten met metastatisch colorectaalcarcinoom (mCRC), en zijn geassocieerd met slechte prognose. In patiënten die refractair zijn voor initiële therapie is de ORR op standaard-combinaties van chemotherapie en biologische therapie over het algemeen lager dan 10%, met een mediane progressievrije overleving van ongeveer 2 maanden en een mediane overall survival van 4 tot 6 maanden. De multinationale fase 3-studie BEACON CRC vergeleek de combinatie van encorafenib plus cetuximab (doublet-combinatie) of encorafenib plus cetuximab plus binimetinib (triplet-combinatie) met investigator’s choice van chemotherapie (irinotecan of FOLFIRI-cetuximab) voor BRAF V600E-gemuteerd mCRC na falen van één of twee eerdere regimes. Primaire eindpunten waren OS en centraal-beoordeelde ORR. Dr. Scott Kopetz (MD Anderson Cancer Center, Houston TX) presenteert de studie vandaag op het ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancers 2019 in Barcelona.1

De studie includeerde 665 patiënten die werden gerandomiseerd naar de triplet-combinatie (n=224), de doublet-combinatie (n=220) of een van beide controleregimes (n=221). De mediane OS was 9,0 maanden met de triplet-combinatie versus 5,4 maanden met controle (HR 0,52; p<0,001). De ORR was 26% met de triplet-combinatie versus 2% met controle (p<0,001). De mediane OS was 8,4 maanden met de doublet-combinatie (versus controle HR 0,60; p=0,003). Adverse events waren consistent met wat eerder is gerapporteerd voor de verschillende middelen. Graad 3 of hoger AEs werden gezien in 58% van de patiënten in de triplet-arm, 50% van de patiënten in de doublet-arm, en 61% van de patiënten in de controle-arm.

De onderzoekers concluderen dat de studie laat zien dat de triplet-combinatie resulteerde in betere OS en ORR dan standaard-behandelingen voor mCRC met BRAF V600E-mutatie, met een gunstig veiligheidsprofiel.

1.Kopetz S et al. ESMO World GI 2019; abstr. LBA006

Summary: In the multinational phase 3 study BEACON CRC, the combination of encorafenib plus binimetinib plus cetuximab improved OS and ORR in patients with BRAF V600E-mutant mCRC when compared with current standard of care chemotherapy, and had a safety profile consistent with the known safety profile of each agent.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren