Chronische
leverziekte (CLD) is een belangrijke oorzaak van mortaliteit en levercarcinoom.
Het is denkbaar dat voedingsgewoonten bijdragen aan het risico van CLD en
levercarcinoom. Een analyse in het cohort van het Women’s Health Initiative
(98.786 postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 50 tot 80 jaar, gerecruteerd
tussen begin 1993 en eind 1998, follow-up tot 1 maart 2020) heeft de associatie
tussen consumptie van suiker- of kunstmatig gezoete dranken en het risico van
levercarcinoom en CLD-mortaliteit geïnventariseerd. Dr. Xuehong Zhang (Harvard
Medical School, Boston MA) en collega’s publiceren de analyse in JAMA.1
Tijdens
mediaan 20,9 jaar follow-up werd levercarcinoom in het cohort gezien in 207
vrouwen, en overleden 148 vrouwen aan CLD. Bij inclusie gaf 6,8% van de
deelneemsters aan tenminste één portie suikergezoete frisdrank per dag te
consumeren, en bij de drie-jaars follow-up rapporteerde 13,1% consumptie van
tenminste één portie kunstmatig gezoete frisdrank. Vergeleken met consumptie
van drie of minder porties suiker-gezoete frisdrank per maand was consumptie
van één of meer porties per dag geassocieerd met verhoogd risico van
levercarcinoom (18,0 versus 10,3 per 100.000 persoonsjaren; aHR 1,85; p voor
trend 0,02) en van CLD-mortaliteit (17,7 versus 7,1 per 100.000 persoonsjaren;
aHR 1,68; p voor trend < 0,001). Consumptie van kunstmatig gezoete
frisdranken was niet geassocieerd met het risico van levercarcinoom (p voor trend
0,70) en CLD-mortaliteit (p voor trend 0,32).
De
onderzoekers concluderen dat onder postmenopauzale vrouwen consumptie van
suiker-gezoete, maar niet kunstmatig gezoete, frisdrank geassocieerd was met
verhoogd risico van levercarcinoom en CLD-mortaliteit.
1.Zhao L, Zhang X, Coday M et al.
Sugar-sweetened and artificially sweetened beverages and risk of liver cancer
and chronic liver disease mortality. JAMA 2023;330:537-546
Summary: Analysis in the cohort of the Women’s
Health Initiative found that among postmenopausal women, consumption of
sugar-sweetened, but not artificially sweetened, beverages was associated with increased
risk of liver cancer and chronic liver disease mortality.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)