Dr. Stephanie
Smith-Warner (Harvard School of Public Health, Boston) en collega’s hebben een
gepoolde analyse uitgevoerd van vijftien cohortstudies van het verband tussen
consumptie van vlees, vis en eieren en het risico van prostaatcarcinoom. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 De studies hadden
tezamen 842.149 mannelijke deelnemers, van wie tijdens de follow-up 52.683
incident prostaatcarcinoom ontwikkelden, onder wie 4924 gevorderde ziekte.
De analyse
laat geen substantieel effect op het risico van prostaatcarcinoom zien van de
consumptie van rood vlees, onbewerkt vlees en bewerkt vlees, met uitzondering
van een bescheiden associatie met gevorderde ziekte bij diagnose. Voor consumptie
van vis en ander seafood was er geen
verband met het risico van prostaatcarcinoom. Consumptie van gevogelte was
invers geassocieerd met het risico van gevorderd en fataal prostaatcarcinoom:
meer dan 44 g/d versus minder dan 5 g per dag RR voor gevorderd
prostaatcarcinoom 0,83 (95%-bti 0,70-0,99) en RR voor fataal prostaatcarcinoom
0,69 (95%-bti 0,59-0,82). Voor eieren was consumptie van meer dan 24 g per dag (een
ei weegt ongeveer 50 g) versus minder dan 5 g per dag geassocieerd met een
significant 14% verhoogd risico van gevorderd en fataal prostaatcarcinoom. De
associaties tussen consumptie van eieren en het risico werden alleen gezien in
studies in Noord-Amerika.
1.Wu K, Spiegelman D, Hou T et al. Associations
between unprocessed red and processed meat, poultry, seefood and egg intake and
the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort
studies. Int J Cancer 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)