Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Consumptie van vlees, vis en eieren in relatie tot risico van prostaatcarcinoom

(0)2015-12-21 13:14   ( Nieuws )

Dr. Stephanie Smith-WarnerDr. Stephanie Smith-Warner (Harvard School of Public Health, Boston) en collega’s hebben een gepoolde analyse uitgevoerd van vijftien cohortstudies van het verband tussen consumptie van vlees, vis en eieren en het risico van prostaatcarcinoom. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in het International Journal of Cancer.1 De studies hadden tezamen 842.149 mannelijke deelnemers, van wie tijdens de follow-up 52.683 incident prostaatcarcinoom ontwikkelden, onder wie 4924 gevorderde ziekte.

De analyse laat geen substantieel effect op het risico van prostaatcarcinoom zien van de consumptie van rood vlees, onbewerkt vlees en bewerkt vlees, met uitzondering van een bescheiden associatie met gevorderde ziekte bij diagnose. Voor consumptie van vis en ander seafood was er geen verband met het risico van prostaatcarcinoom. Consumptie van gevogelte was invers geassocieerd met het risico van gevorderd en fataal prostaatcarcinoom: meer dan 44 g/d versus minder dan 5 g per dag RR voor gevorderd prostaatcarcinoom 0,83 (95%-bti 0,70-0,99) en RR voor fataal prostaatcarcinoom 0,69 (95%-bti 0,59-0,82). Voor eieren was consumptie van meer dan 24 g per dag (een ei weegt ongeveer 50 g) versus minder dan 5 g per dag geassocieerd met een significant 14% verhoogd risico van gevorderd en fataal prostaatcarcinoom. De associaties tussen consumptie van eieren en het risico werden alleen gezien in studies in Noord-Amerika.

1.Wu K, Spiegelman D, Hou T et al. Associations between unprocessed red and processed meat, poultry, seefood and egg intake and the risk of prostate cancer: A pooled analysis of 15 prospective cohort studies. Int J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren