Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

ctDNA-analyse voor prognosticatie en bepalen van postoperatief management na curatieve-intentie resectie van CLM


Prof. Claus Lindbjerg AndersonIn meer dan 50% van de patiënten die behandeling met curatieve intentie ondergaan voor levermetastasen van colorectaalcarcinoom (CLM) wordt recidief gezien. Standaard-surveillance omvat zowel intensieve CT-imaging als ook CEA-bepalingen, maar desondanks komt detectie van recidief vaak te laat om curatieve behandeling te hervatten. Een longitudinale cohortstudie in het ziekenhuis van de Universiteit van Aarhus (Denemarken) heeft de waarde onderzocht van analyse van circulerend tumor DNA voor het detecteren van postoperatief recidief in CLM-patiënten. Prof. Claus Lindbjerg Andersen en collega’s publiceren de studie in het International Journal of Cancer.1

De studie includeerde 115 CLM-patiënten die voorafgaand aan de resectie, en postoperatief op dag dertig en vervolgens gedurende drie jaar elke drie maanden bloedmonsters afstonden waarin ctDNA bepaalde werd (met ddPCR). Detectie van ctDNA tijdens de eerste postoperatieve analyse (HR 7,6; p<0,001) of later tijdens de surveillance (HR 4,3; p<0,001) stratificeerde de patiënten in groepen met hoog en laag risico van recidief. De positief voorspellende waarde van ctDNA voor recidief was 100% in alle postoperatieve analyses. In multivariate analyse was postoperatieve ctDNA-status een significante risicomarker voor recidief (p<0,001). In 30,8% van de patiënten werden inconclusieve CT-resultaten gezien. Alle patiënten die op het moment van de inconclusieve CT-scan ctDNA-positief waren hadden later recidief, in tegenstelling tot de patiënten met ctDNA-negativiteit onder wie 57,4% zonder recidief bleef (p=0,0046).

De onderzoekers concluderen dat ctDNA-status geassocieerd is met vroege detectie van recidief, en dat ctDNA-status mogelijk bij kan dragen aan klinische decision-making in geval van inconclusieve CT-resultaten.

1.Reiners T, Petersen LMS, Vesterman Henriksen T et al. Circulatin tumor DNA for prognosis assessment and postoperative management after curative-intent resection of colorectal liver metastases. Int J Cancer 2022; epub ahead of print

Summary: A longitudinal cohort study at Aarhus University Hospital (Denmark) found that among patients undergoing curative-intent treatment for colorectal liver metastases, ctDNA status was strongly associated with detection of minimal residual disease and early detection of relapse.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren