Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Cumulatieve COVID-19 incidentie, mortaliteit, en prognose van overlevers van maligniteiten


Dr. Lucia MangoneEr is geen duidelijkheid over de impact van geschiedenis van een maligniteit op incidentie en overleving van COVID-19. Een studie tijdens de eerste golf van de pandemie (27 februari tot en met 13 mei 2020) in de provincie Reggio Emilia in het noorden van Italië heeft deze impact onderzocht. Dr. Lucia Mangone (USL-IRCCS di Reggio Emilia) en collega’s publiceren de studie in het International Journal of Cancer.1

De onderzoekers linkten gegevens van patiënten met een diagnose van een maligniteit tussen begin 1996 en eind 2019 aan gegevens van het provinciale COVID-19 surveillancesysteem. Tijdens de studieperiode ondergingen 15.391 inwoners van de provincie een RT-PCR test voor SARS-CoV-2. Onder deze personen waren 1527 overlevers van een maligniteit. Onder alle getesten hadden 4541 personen een positief resultaat, en onder de overlevers van maligniteiten 447. Onder alle getesten overleden 541 personen aan COVID-19, en onder de overlevers van een maligniteit 113. Vergeleken met de algemene bevolking hadden overlever van een maligniteit een significant hogere waarschijnlijkheid van getest worden (leeftijd- en geslacht-gecorrigeerde IRR 1,28; 95%-bti 1,21-1,35), een niet-significant verhoogde waarschijnlijkheid van positieve uitslag van de test (1,06; 0,96-1,18), een significant verhoogde waarschijnlijkheid van hospitalisatie (1,27; 1,09-1,48), en een significant verhoogde waarschijnlijkheid van overlijden (1,39; 1,12-1,71). De prognose na COVID-19 diagnose was vooral slechter onder overlevers van een maligniteit in de leeftijd tot 70 jaar, overlevers met een diagnose van een maligniteit binnen twee jaar voor de COVID-19 diagnose, en overlevers van metastastische ziekte.

De onderzoekers concluderen dat, vergeleken met de algemene bevolking, overlevers van een maligniteit iets vaker getest werden, vergelijkbaar risico van infectie hadden, en na een COVID-19 diagnose een hoger risico van hospitalisatie en overlijden hadden.

1.Mangone L, Gioia F, Mancuso P et al. Cumulative COVID-19 incidence, mortality, and prognosis in cancer survivors: a population-based study in Reggio Emilia, Northern Italy. Int J Cancer 2021; epub ahead of print

Summary: A study in Reggio Emilia province (Northern Italy) found that cancer survivors, compared to the general population, had the same probability of being tested positive for COVID-19, despite a slightly higher probability of being tested. Once infected, the cancer survivors were at higher risk of death compared with the general population.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren