Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Depressie en suïcidale ideatie onder patiënten met maligniteiten


Dr. Omar Abdel-RahmanEen cross-sectionele stuie op basis van de Amerikaanse National Health and Nutrition Examination Survey voor de jaren 2005 tot en met 2016 heeft de associatie onderzocht tussen diagnose van een maligniteit en het risico van depressie en suïcidale ideatie. Dr. Omar Abdel-Rahman (University of Alberta, Edmonton) publiceert de studie online in JCO Oncology Practice.1 De deelnemers beantwoordden onder meer een vragenlijst die gevalideerd is voor het vastellen van depressie (Patient Health Questionnaire-9) met één item dat suïcidale ideatie inventariseert.

Onder de 32.178 respondenten die de vragenlijsten beantwoordden waren er 3043 met een maligniteit (9,5%). Na propensity score matching was diagnose van een maligniteit niet geassocieerd met hogere waarschijnlijkheid van depressieve stoornis (deelnemers zonder versus met maligniteit OR 0,937; 95%-bti 0,819-1,073) maar wel met hogere waarschijnlijkheid van suïcidale ideatie (OR 0,695, 95%-bti 0,517-0,935).

De onderzoekers concluderen dat diagnose van een maligniteit geassocieerd was met verhoogd risico van suïcidale ideatie. Screening op suïcidale ideatie dient volgens de onderzoekers deel uit te maken van de zorg voor patiënten met maligniteiten.

1.Abdel-Rahman O. Depression and suicidal ideation among patients with cancer in the United State: a population-based study. JCO Oncol Pract 2020; epub ahead of print

Summary: A cross-sectional study based on NHANES (2005-2016) found after propensity score matching that a cancer diagnosis was associated with no higher probability of depression but with a higher probability of suicidal ideation.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren