
DRRD omvat negen componenten: hogere inname van graanvezel, koffie, noten, vruchten en een hogere ratio meervoudig onverzadigde/verzadigde vetten, en lagere glycemische index, lagere inname van transvetzuren, suikergezoete frisdranken, en rood vlees. De analyse includeerde 8482 vrouwen met een diagnose mammacarcinoom, die iedere twee tot vier jaar informatie over hun voedingsgewoonten verstrekten. De onderzoekers berekenden voor iedere deelneemster een cumulatieve gemiddelde DRRD-score (hogere score duidt op betere adherentie).
Tijdens mediaan 14 jaar follow-up na de diagnose overleden 2600 deelneemsters, onder wie 1042 aan mammacarcinoom. Vrouwen met een hogere post-diagnose DRRD-score hadden een lagere mammacarcinoom-specifieke mortaliteit (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,80; p voor trend 0.02) en lagere all-cause mortaliteit (0,66; <0,0001). Vergeleken met vrouwen die zowel voor als na de diagnose consistent lager-dan-mediane DRRD-score hadden hadden vrouwen met verbetering van de score betere BCSM (HR 0,77; 95%-bti 0,62-0,95) en ACM (0,85; 0,74-0,97).
De onderzoekers concluderen dat onder vrouwen met mammacarcinoom sterkere adherentie aan de DRRD-aanbevelingen geassocieerd was met betere overleving, hetgeen suggereert dan postdiagnose verandering van voedingsgewoonten consisten met type 2 diabetes preventie van belang kan zijn voor overlevers van mammacarcinoom.
1.Wang T, Farvid MS, Kang JH et al. Diabetes Risk Reduction Diet and survival after breast cancer. Cancer Res 2021; epub ahead of print
Summary: A prospective study among 8482 women with breast cancer found that better adherence to Diabetes Risk Reduction Diet recommendation was associated with lower breast cancer-specific and all-cause mortality.