Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Dispariteiten in toegang tot Amerikaanse hoog-volumecentra voor pancreatectomie: impact op uitkomsten


Dr. Peyman BenharashVoor veel majeure chirurgische ingrepen is gezien dat de uitkomsten in hoog-volumecentra (HVC) beter zijn dan in centra met lagere patiënt-volumes. Een analyse van de National Inpatient Sample (NIS)-database in de Verenigde Staten heeft ras-, verzekerings-, en geslacht-gebaseerde dispariteit in toegang tot HVC voor pancreatectomie onderzocht, en de uitkomsten van in HVC versus LVC uitgevoerde pancreatectomie geïnventariseerd. Dr. Peyman Benharash (University of California Los Angeles) en collega’s publiceren de analyse in Annals of Surgical Oncology.1

In de database identificeerden de onderzoeker 127.527 volwassen patiënten die tussen begin 2005 en eind 2018 pancreatectomie ondergingen. Van deze ingrepen werden 79,8% uitgevoerd in HVCs, gedefinieerd als centra met meer dan 20 ingrepen per jaar. Patiënten in HVCs, vergeleken met patiënten in LVCs, waren meer frequent blank (79,0% versus 70,8%; p<0,001), waren vaker particulier verzekerd (39,4% versus 34,2%; p<0,001), en hadden vaker een inkomen in het hoogste kwartiel (30,5% versus 25,0%; p<0,001). Vrouwen, niet-blanken, Medicaid-verzekerden, en patiënten in het laagste inkomenskwartiel hadden verlaagde waarschijnlijkheid van behandeling in een HVC. Pancreatectomie in HVCs, vergeleken met LVCs, waren geassocieerd met verlaagd risico van overlijden in het ziekenhuis (aOR 0,43; 95%-bti 0,34-0,55), verhoogde waarschijnlijkheid van ontslag naar huis (1,17;1,04-1,30), korter verblijf in het ziekenhuis (gemiddeld -0,81 dagen), maar met gelijke kosten.

De onderzoekers concluderen dat er in de Verenigde Staten ras-, verzekerings-, en geslacht-gebaseerde dispariteiten zijn voor pancreatectomie in het HVC, en dat behandeling in een HVC geassocieerd was met betere uitkomsten.

1.Williamson CG, Ebrahimian S, Sakowitz S et al. Race, insurance, and sex-based disparities in access to high-volume centers for pancreatectomy. Ann Surg Oncol 2023; epub ahead of print

Summary: Analysis of the National Inpatient Sample (2015-2018) showed that for patients undergoing pancreatectomy, high-volume centers realize superior clinical outcomes but treat lower proportions of female, non-whie, and Medicaid populations.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren