Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Effect modifiers van lage-dosering tamoxifen na chirurgie voor intraepitheliale neoplasie van de borst


Prof. Andrea De CensiIn 2019 is een Italiaanse studie gepubliceerd die liet zien dat drie jaar lage-dosering tamoxifen (5 mg/d) na chirurgie voor niet-invasieve ziekte van de borst resulteerde in halvering van het percentage patiënten met recidief. Een analyse in subgroepen van de deelnemers aan de studie heeft nu patiëntkenmerken geïnventariseerd die van invloed zijn op de werkzaamheid van de behandeling. Prof. Andrea De Censi (Ente Ospedaliero Ospedali Galliera, Genua) en collega’s publiceren de analyse in Clinical Cancer Research.1

De studie includeerde 500 vrouwen in de leeftijd tot en met 75 jaar. Het eindpunt was incidentie van invasief mammacarcinoom of DCIS. De behandeling met lage-dosering tamoxifen was meer werkzaam in postmenopauzale vrouwen (HR 0,30; 95%-bti 0,11-0,82) dan in premenopauzale vrouwen (HR 0,73; 95%-bti 0,30-1,76) en eveneens meer werkzaam in vrouwen met estradiol-niveaus lager dan 15,8 pg/ml, vrouwen met aanwezigheid van menopauzale symptomen bij baseline, en vrouwen die nooit gerookt hadden; hoewel de interactie p-waarde hoger was dan 0,05 voor alle kenmerken. Body mass index had geen impact op de werkzaamheid. Lage-dosering tamoxifen had meer werkzaamheid bij Ki-67 hoger dan de mediane waarde van 10% (HR 0,27; 95%-bti 0,09-0,81) dan bij lagere Ki-67 (HR 1,58; 95%-bti 0,45-5,60; p-interactie= 0,04).

De onderzoekers concluderen dat de analyse kenmerken heeft geïnventariseerd die geassocieerd zijn met betere werkzaamheid van lage-dosering tamoxifen na chirurgie voor intraepitheliale neoplasie van de borst.

  • 1.De Censi A, Puntoni M, Johansson H et al. Effect modifiers of low dose tamoxifen in a randomized trial in breast non-invasive disease. Clin Cancer Res 2021; epub ahead of print

Summary: Subgroup analysis of a randomized trial found that the efficacy of low-dose tamoxifen after surgery for breast non-invasive disease was greater in postmenopausal women and in women with lower estradiol levels, never-smokers, and Ki-67>10%.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren