Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Effect van duur van ziektevrij interval op ziektespecifieke overleving na chirurgie voor bijnierschorscarcinoom


Dr. Andrea PanunzioDe conditionele overleving na chirurgie voor een maligniteit is gedefinieerd als de kans op overleving, gecorrigeerd voor de levensverwachting van de algemene populatie, afhankelijk van de reeds doorgemaakte ziektevrije periode. Een analyse van de SEER-database heeft de impact van het ziektevrije interval (DFI) na chirurgie voor bijnierschorscarcinoom (ACC) op de ziektespecieke overleving (CSS) geïnventariseerd. Dr. Andrea Panunzio (Universiteit van Verona, Italië) en collega’s publiceren de analyse in het Journal of Surgical Oncology.1

In de database over de periode begin 2004 tot eind 2018 identificeerden de onderzoekers 867 ACC-patiënten die adrenalectomie ondergingen: 406 (47%) stadium I of II, 285 (33%) stadium III, en 176 (20%) stadium IV. Onder de patiënten met stadium I-II ziekte was het vijf-jaars CSS-percentage 66%, toenemend tot 80% in de groep patiënten met DFI van tenminste twee jaar. Onder patiënten met stadium III ziekte was het vijf-jaars CSS-percentage 35%, toenemend tot 66% in de groep patiënten met een DFI van tenminste twee jaar. Onder patiënten met stadium IV ziekte was het vijf-jaars CSS-percentage 14%, toenemend tot 36% in de groep patiënten met een DFI van tenminste twee jaar. In multivariate analyse waren stadium III (HR 2,38; p<0,001) en IV (HR 4,67; p<0,001) onafhankelijk voorspellend voor langere conditionele CSM, vergeleken met stadium I-II. De magnitude van dit effect nam af met langere duur van het DFI.

De onderzoekers concluderen dat na chirurgie voor ACC, de ziektespecifieke overleving toeneemt met langere duur van het ziektevrije interval.

1.Panunzio A, Barletta F, Tappero S et al. Contemporary conditional cancer-specific survival rates in surgically treated adrenocortical carcinoma patients: a stage-specific analysis. J Surg Oncol 2022; epub ahead of print

Summary: Analysis of the SEER-database found that in surgically treated adrenocortical carcinoma, cancer-specific survival probabilities increase with longer duration of the disease-free interval. This improvement is most pronounced in stage III disease.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren