
In de database van het Familial Gastrointestinal Cancer Registry van het Sinai Health System van de universiteit identificeerden de onderzoekers 429 LS-patiënten. Tijdens mediaan 9,2 jaar follow-up werd CRC gediagnostiseerd in 44 van deze patiënten (10%). Er was een positieve trend tussen kortere screening-intervallen en het aantal adenomen dat tijdens de coloscopie werd gedetecteerd. Ieder nieuw gedecteerd adenoom was geassocieerd met verlaging van de tien-jaars CRC-incidentie met 11,3%. Onder dragers van een MLH1-mutatie was screening iedere één tot twee jaar versus iedere twee tot drie jaar geassocieerd met verlaging van het twintig-jaar cumulatieve CRC risico met 28% onder vrouwen en 14% onder mannen. Onder dragers van een MSH2-mutatie bedroegen de corresponderende risicoreducties 29% respectievelijk 17%, en onder mannelijke dragers van een MSH6-mutatie 18%. Personen zonder bij screening gedetecteerde adenomen (53,4% van de LS-patiënten in de database) hadden vergeleken met personen met bij screening gedetecteerde adenomen verhoogd twintig-jaar CRC-risico met 25,7% onder vrouwen en 57,2% onder mannen.
De onderzoekers concluderen dat het aanbevolen interval van één tot twee jaar adequaat is voor het detecteren van adenomen en verlagen van het CRC-risico. De waarneming dat in meer dan de helft van de LS-patiënten nooit een adenoom werd gedetecteerd zou kunnen wijzen op een adenoomvrije route.
1.Aronson M, Gryfe R, Choi Y-H et al. Evaluating colonoscopy screening intervals in patients with Lynch syndrome from a large Canadian Registry. J Natl Cancer Inst 2023; epub ahead of print
Summary: A retrospective study at the University of Toronto (Canada) found that among persons with Lynch sydrome, the recommended colonoscopy screening interval of 1-2 year is efficient at detecting adenomas and reducing CRC risk.