Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 1b-2 studie van pepinemab plus avelumab voor gevorderd niet-kleincellig longcarcinoom


Dr. Michael ShafiquePepinemab is een IgG4 gehumaniseerd monoklonaal antilichaam gericht op semaphorin D (SEMA4D), dat tot expressie wordt gebracht door sommige tumorcellen en andere cellen in de tumor-microömgeving. SEMA4D-expressie is geassocieerd met agressieve tumoreigenschappen en slechte prognose van patiënten met maligniteiten, en met blokkade van immuuncel-infiltratie in de tumoren. De multicenter fase 1b-2 CLASSICAL-Lung studie in de Verenigde Staten heeft de combinatie van pepinemab met de PD-L1 remmer avelumab voor gevorderd niet-kleincellig longcarcinoom geëvalueerd. Dr. Michael Shafique (Moffitt Cancer Center, Tampa FL) en collega’s publiceren de studie in Clinical Cancer Research.1

De studie includeerde 21 evalueerbare patiënten met immuuntherapie-naïef aNSCLC en 29 evalueerbare patiënten met progressie van aNSCLC na anti-PD-(L)1 monotherapie. In fase 1 werd goede verdraagbaarheid van de combinatie pepinemab-avelumab gezien, en werd gekozen voor pepinemab 10 mg/kg plus avelumab 10 mg/kg iedere twee weken als dosering voor fase 2. Onder de patiënten met immuuntherapie-naïeve ziekte resulteerde deze combinatie in een ziektecontrolepercentage van 81%, inclusief partiële respons in 5 van 21 patiënten en klinisch profijt gedurende tenminste een jaar in 4 patiënten. Onder de patiënten met progressie na anti-PD-(L)1 monotherapie resulteerde de combinatie in DCR 59%, inclusief PR in 2 van 29 patiënten en klinisch profijt gedurende tenminste 23 weken in 7 patiënten.

De onderzoekers concluderen dat de combinatie van pepinemab en avelumab goed verdragen werd en antitumoractiviteit had, ook in tumoren met resistentie tegen immuuntherapie.

1.Shafique M, Fisher TL, Evans EE et al. A phase 1b/2 study of pepinemab in combination with avelumab in advanced non-small cell lung cancer. Clin Cancer Res 2021; epub ahead of print

Summary: The multicenter phase 1b-2 CLASSICAL-Lung clinical trial found that the combination of pepimemab with avelumab was well tolerated in patients with advanced NSCLC, and had antitumor activity in immunotherapy resistant and PD-L1 negative/low tumors.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren