Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 1b-studie van eerstelijns afatinib plus anti-EGF vaccinatie voor mNSCLC met EGFR-mutatie


Dr. Rafael RosellDe combinatie van anti-EGFR monoklonale antilichamen of immuuncheckpointremmers met tyrosinekinaseremmers voor EGFR-gemuteerd niet-kleincellig longcarcinoom resulteert in slechts minimaal profijt. Er is behoefte aan nieuwe combinatiebehandelingen. De Spaanse multicenter fase 1b-studie EPICAL evalueerde de combinatie van eerstelijns afatinib met anti-EGF vaccinatie voor metastatisch EGFR-gemuteerd NSCLC. Dr. Rafael Rosell (Hospital Universitari Dexeus, Barcelona) en collega’s publiceren de studie in Lung Cancer.1
De studie includeerde 23 patiënten, van wie 21 de anti-EGF immunisatiefase voltooiden. De behandeling werd goed verdragen, zonder ernstige adverse events gerelateerd aan het vaccin. Objectieve respons op afatinib plus vaccinatie werd gezien in 78,3% van de patiënten (95%-bti 53,6-92,5) en ziektecontrole in 95,7% (78,1-99,9). Met mediane follow-up van 24,2 maanden was de mediane progressievrije overleving 14,8 maanden (95%-bti 9,5-20,1) en de mediane overall survival 26,9 maanden (23,0-30,8); onder de 21 patiënten die de immunisatiefase voltooid hadden was de mediane PFS 17,5 maanden (12,0-23,0) en de mediane OS 26,9 maanden (24,6-NR). Aan het eind van de immunisatiefase hadden alle 21 patiënten hoge serumtiters van anti-EGF antilichamen, en significante verlaging van de EGF-niveaus. In vitro remden sera van de gevaccineerde patiënten de EGFR-route in tumorcellen.

De onderzoekers concluderen dat de combinatiebehandeling met anti-EGF vaccin goed verdragen werd en de klinische werkzaamheid van EGFR-TKIs zou kunnen versterken.

1.Rodriguez-Abreu D, Cobo M, Garcia-Román et al. The EPICAL trial, a phase Ib study combining first-line afatinib with anti-EGF vaccination in EGFR-mutant metastatic NSCLC. Lung Cancer 2021.12.014

Summary: The multicenter phase 1b EPICAL study in Spain evaluated the combination of first-line afatinb with anti-EGF vaccination in patients with EGFR-mutated metastatic NSCLC. The combination was well-tolerated and had promising efficacy.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren