
De studie includeerde 124 patiënten met R/R MCL. De mediane leeftijd was 68 jaar, en het mediane aantal eerdere behandelingen was twee. De patiënten kregen acalabrutinib 100 mg tweemaal daags tot ziekteprogressie of niet-acceptabele toxiciteit optrad. Het primaire eindpunt was overall response. Na mediaan 15,2 maanden follow-up was respons gezien in 100 patiënten (81%) en complete respons in 49 patiënten (40%). De mediane duur van respons, progressievrije overleving, en overall survival werden niet bereikt. De twaalf-maands DOR was 72%, de twaalf-maands PFS was 67%, en de twaalf-maands OS was 87%. De meest-gerapporteerde adverse events waren vooral graad 1 en 2. De meest-gerapporteerde graad 3 of 4 AEs waren neutropenie (10%), anemie (9%), en pneumonie (5%). Er waren geen gevallen van boezemfibrilleren en één geval van graad 3 hemorragie. Op het moment van de nu gepubliceerde analyse was de behandeling gediscontinueerd in 44% van de patiënten, vooral vanwege ziekteprogressie (31%) en AEs (6%).
De onderzoekers concluderen dat acalabrutinib voor R/R MCL resulteerde in een hoog percentage patiënten met duurzame respons. Het veiligheidsprofiel was gunstig.
1.Wang M, Rule S, Zinzani PL et al. Acalabrutinib in relapsed or refractory mantle cell lymphoma (ACE-LY-004): a single-arm, multicentre, phase 2 trial. Lancet 2017; epub ahead of print