Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 2-studie van cabozantanib voor recidiverend of metastatisch endometriumcarcinoom


Prof. Amit OzaDe MET/hepatocyt-groeifactor (HGF)-route speelt een rol in de tumorbiologie van endometriumcarcinoom (EC). Cabozantanib is een remmer van onder meer c-Met tyrosinekinase. De multicenter fase 2-studie PHL86/NCI9322 in Canada en de Verenigde Staten heeft de waarde onderzocht van cabozantinib voor de behandeling van recidiverend of metastatisch EC. Prof. Amit Oza (Princess Margaret Hospital, Toronto) en collega’s publiceren de studie online in Clinical Cancer Research.1

De studie includeerde 102 patiënten met EC met progressie na chemotherapie. Onder deze patiënten waren er 36 met endometrioïde histologie, 34 met sereuze histologie, en 32 met uncommon histology, waaronder carcinosarcoom en heldercellige ziekte. Coprimaire eindpunten van de studie waren percentage patiënten met respons op cabozantinib en progressievrije overleving na twaalf weken behandeling. In het cohort met endometrioïde ziekte was de response rate 14%, de PFS12 67% en de mediane PFS 4,8 maanden. In het cohort met sereuze ziekte was de RR 12%, de PFS12 56%, en de mediane PFS 4,0 maanden. In het cohort met uncommon histology ziekte was de RR 6%, en de PFS12 47%. Zes patiënten werden langer dan twaalf maanden behandeld, onder wie twee die langer dan dertig maanden werden behandeld. Cabozantinib-gerelateerde toxiciteiten in meer dan 30% van de patiënten waren hypertensie, vermoeidheid, diarree, misselijkheid en hand-voetsyndroom. Gastroïntestinale fistels/perforatie werden gezien in negen patiënten. Er was verhoogde respons van tumoren met somatische CTNNB1-mutatie (4 PRs in 10 patiënten; mediane PFS 7,6 maanden) en concurrente PTEN/PIK3CA-mutaties (3 PRs in 12 patiënten; mediane PFS 5,9 maanden).

De onderzoekers concluderen dat cabozantinib activiteit had voor recidiverend EC met endometrioïde en sereuze histologie.

1.Dhani NC, Hirte HW, Wang L et al. Phase II trial of cabozantinib in recurrent/metastatic endometrial cancer: a study of the Princess Margaret, Chicago and California consortia (NCI9322/PHL86). Clin Cancer Res 2020; epub ahead of print

Summary: The phase 2 study PHL86/NCI#9322 in Canada and the USA found activity of cabozantinib for serous and endometrioid histology recurrent/metastatic endometrial cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren