Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 2-studie van caplacizumab voor verworven trombotische trombocytopenische purpurie

(0)2016-02-11 09:22   ( Nieuws )

Tags

TTP  

Dr. Flora PeyvandiVerworven trombotische trombocytopenische purpurie (TTP) kan een complicatie zijn van vrijwel alle typen oncologische aandoening. De aggregatie van trombocyten op von Willebrand factor-multimeren kan leiden tot potentieel levensbedreigende multi-orgaan ischemie. Caplacizumab is een op vWf-gericht ‘nanobody’, een enkel-monomerisch variabel antilichaam-domein, dat de aggregatie kan tegengaan. Dr. Flora Peyvandi (Granda Ospedale Maggiore Policlinico, Milaan) en collega’s hebben een multinationale gerandomiseerde fase 2-studie uitgevoerd van caplacizumab versus placebo voor verworven TTP. De uitkomsten van de studie worden vandaag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.1


Deelnemers aan de studie waren volwassen patiënten met een acute episode van verworven TTP, met een trombocytengetal lager dan 100.000 per mm3, zonder actieve bloeding, die plasma-uitwisseling nodig hadden. De onderzoekers randomiseerden bij 56 centra over de hele wereld 36 patiënten naar caplacizumab subcutaan 10 mg per dag en 39 naar placebo tijdens de plasma-uitwisseling en de dertig daaropvolgende dagen. Het primaire eindpunt van de studie was tijd-tot-respons, gedefineerd als normalisering van het trombocytengetal. De mediane tijd-tot-respons was 39% lager met caplacizumab dan met placebo (3,0 versus 4,9 dagen; p=0,005).

Drie patiënten in de caplacizumab-groep hadden een exacerbatie, versus elf in de placebogroep. Acht patiënten in de caplacizumab-groep hadden een relapse in de eerste maand na het stoppen van de studiemedicatie. Bloedingsgerelateerde bijwerkingen, voornamelijk mild tot matig in ernst, waren meer frequent met caplacizumab (54% van de patiënten) dan met placebo (38%). De frequentie van andere bijwerkingen verschilde niet tussen de groepen. In de placebogroep overleden twee patiënten; in de caplacizumab-groep geen.

De onderzoekers concluderen dat caplacizumab vergeleken met placebo resulteerde in snellere resolutie van acute TTP-episoden, zij het met een verhoogde bloedingstendens. Het trombocyten-beschermende effect van caplacizumab hield gedurende de behandelingsperiode aan. Deze Quick Take Video van de website van NEJM licht de studie nader toe.

1.Peyvandi F, Scully M, Kremer Hovinga JA et al. Caplacizumab for acquired thrombotic thrombocytopenic purpura. N Engl J Med 2016;374;511-522

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren