Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 2-studie van eltrombopag voor gevorderd MDS of AML met ernstig trombocytopenie

(0)2017-12-13 13:57   ( Nieuws )

Tags

ASPIRE-studie  

Prof. Moshe MittelmanTrombocytopenie is een levensbedreigende complicatie van gevorderde MDS en AML. De multinationale gerandomiseerde fase 2-studie ASPIRE vergeleek de orale trombopoïetinereceptor-agonist eltrombopag met placebo voor graad 4-trombocytopenie in volwassen patiënten met gevorderd MDS of AML. Prof. Moshe Mittelman (Universiteit van Tel Aviv) en collega’s publiceren de studie online in The Lancet Haematology.1

ASPIRE bestond uit een open-label dubbelblinde eerste fase gedurende acht weken, een gerandomiseerde dubbelblinde tweede fase gedurende twaalf weken, en een open-label extensie derde fase. De nu gepubliceerde analyse heeft betrekking op de eerste twee fasen. De studie includeerde volwassen patiënten met intermediair-2 of hoog-risico MDS of AML, beenmergblasten 50% of minder, en graad 4-trombocytopenie vanwege beenmerginsufficiëntie (<25 x 109/l) of graad 4-trombocytopenie met >25 x 109/l na transfusie. Daarnaast hadden de patiënten in de vier weken voor inclusie hetzij trombocytentransfusie, en/of symptomatische bloeding, en/of trombocyten < 109/l. In de eerste fase, met zeventien patiënten, werden doserings-escalatiecriteria voor de tweede fase vastgesteld. In de tweede fase werden de patiënten gerandomiseerd naar beste standaardzorg met eltrombopag (100 tot 300 mg per dag; n=98) of met placebo (n=47).

Het primaire eindpunt van de tweede fase was een composiet van clinical relevant thrombocytopenic events (CRTE) gedurende weken vijf tot en met twaalf. CRTE waren gedefinieerd als graad 3 of hoger hemorrhagische gebeurtenissen, en/of trombocyten < 109/l, en/of plaatjestransfusie. De gemiddelde wekelijkse CRTE-percentages waren significant lager met eltromobopag (54%) dan met placebo (69%; OR 0,20; p=0,032), waarmee het verschil tussen beide armen echter niet hoger was dan het gesprespecificeerde klinisch-effectiviteitscriterium van 30%. Ernstige adverse events werden gerapporteerd voor 58% van de patiënten in de eltrombopag-groep en 68% van de patiënten in de placebogroep. Twee patiënten in de eltrombopag-groep hadden een graad 5-AE.

De onderzoekers concluderen dat geen nieuwe veiligheidssignalen zijn gezien met eltrombopag, en dat eltrombopag vergeleken met placebo resulteerde in significante verlaging van het percentage CTRE. Eltrombopag kan een optie zijn voor trombocytopenische patiënten met AML of MDS.

1. Mittelman M, Platzbecker U, Afanasyev B et al. Eltrombopag for advanced myelodysplastic syndromes or acute myeloid leukaemia and severt trhobocytopenia (ASPIRE): a randomised, placebo controlled, phase 2 trial. Lancet Haematol 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren