Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 3-studie van eerstelijns ibrutinib-gebaseerde therapie versus standaard FCR voor CLL in patiënten jonger dan 70 jaar


Dr. Tait ShanafeltMorgen is de Late Breaking Abstratct sessie van de Annual Meeting van de American Society of Hematology. Dr. Tait Shanafelt (Universiteit van Stanford CA) zal tijdens de sessie de eerste interim-analyse van de ECOG-ACRIN E1912-studie presenteren, een gerandomiseerde fase 3-studie die ibrutinib plus rituximab (IR) vergeleek met standaard fludarabine, cyclofosfamide, en rituximab (FCR) voor niet-eerder behandelde CLL in patiënten in de leeftijd van zeventig jaar of jonger.1De studie includeerde 529 patiënten met CLL (zonder deletie 17p) die 2:1 werden gerandomiseerd naar IR of FCR. Het primaire eindpunt was progressievrije overleving; overall survival was een secundair eindpunt. De eerste interim-analyse, in september 2018, werd uitgevoed na mediaan 33,4 maanden follow-up, met 77 PFS-gebeurtenissen en 14 OS-gebeurtenissen. De figuur laat zien dat IR voor het eindpunt PFS superieur was aan FCR (HR 0,352; p<0,0001). IR was ook superieur aan FCR voor het eindpunt OS (HR 0,168; p=0,0003). Graad 3 en 4 treatment-related adverse events werden gezien in 58% van de IR-behandelde patiënten versus 72% van de FCR-behandelde patiënten (p=0,0042).

De onderzoekers concluderen dat de combinatie van ibrutinib en rituximab vergeleken met de tot op heden gouden standaard fludarabine, cyclofosfamide, en rituximab resulteerde in superieure PFS en OS in patiënten in de leeftijd van zeventig jaar of jonger met niet-eerder behandeld CLL. Deze resultaten hebben immediate practice changing implications.

1.Shanafelt TD et al. ASH Annual Meeting 2018; abstr. LBA-4

Summary: The randomized phase III study ECOG-ACRIN E1912 compared ibrutinib plus rituximab versus standard FCR chemoimmunotherapy for untreated CLL in patients seventy years of age or younger. The study found that ibrutinib plus rituximab provided superior PFS and OS.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren