Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 3-studie van mogamulizumab versus vorinostat voor eerder-behandeld cutaan T-cel lymfoom

(0)2017-12-11 17:00   ( Nieuws )

Tags

MAVORIC-studie  

Prof. Youn KimCutaan T-cel lymfoom (CTCL) is een zeldzame vorm van non-Hodgkin lymfoom, gekenmerkt door slechte kwaliteit van leven en slecht prognose van patiënten met gevorderde ziekte. Mogamulizumab (Moga) is een nieuw monoklonaal antilichaam gericht tegen chemokinereceptor 4 (CCR4), die tot overexpressie komt op maligne T-cellen. In een fase 1/2-studie van CTCL heeft Moga tolerabele veiligheid laten zien, met een ORR van 37%. De multi-continentale fase 3-studie MAVORIC vergeleek Moga met de HDAC-remmer vorinostat (Vor) voor eerder-behandeld CTCL. Prof. Youn Kim (Stanford University CA) presenteerde de studie gisteren op de ASH Annual Meeting in Atlanta.1

De studie includeerde 372 volwassen patiënten met histologisch bevestigd stadium IB-IV CTCL die tenminste één eerdere lijn systemische behandeling hadden gekregen (mediaan drie), ECOG performance status 0-2, en mediane leeftijd 64 jaar. Ze werden 1:1 gerandomiseerd naar Moga 1,0 mg/kg wekelijks gedurende de eerste eerst vier-weekse cyclus en vervolgens iedere twee weken) of Vor 400 mg eenmaal daags. Cross-over van de Vor-arm naar de Moga-arm was toegestaan bij progressie of niet-acceptabele toxiciteit. Het primaire eindpunt van de studie was progressievrije overleving (composiet van progressie in bloed, klieren, viscera en huid).

De figuur laat zien dat de mediane PFS significant beter was in de Moga-arm dan in de Vor-arm (7,7 versus 3,1 maanden). Dezelfde figuur laat zien dat Moga in vrijwel alle subgroepen tot significant betere PFS leidde dan Vor. De ORR was 28% met Moga versus 4,8% met Vor (p<0,0001). Na cross-over was de ORR op Moga in patiënten uit de Vor-arm 30,1%. De patient-reported outcomes waren beter in de Moga-arm dan in de Vor-arm. In de Moga-arm vergeleken met de Vor-arm waren meer infusiereacties en huiderupties, maar minder diarree, misselijkheid, trombocytopenie, dysgeusie, en verhoogd creatinine. De meeste (54,9%) adverse events in de Moga-arm waren graad 1 en 2.

De onderzoekers concluderen dat Moga vergeleken met Vor resulteerde in significant betere PFS, ORR, en QoL in patiënten met eerder-behandeld CTCL.

1.Kim YH et al. ASH Annual Meeting 2017; abstr. 817

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren