Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 3-studie van tweedelijns pembrolizumab versus chemotherapie voor gevorderd slokdarmcarcinoom

(0)2019-01-17 12:46   ( Nieuws )

Vandaag begint in San Francisco het GastroIntestinal Cancers Symposium van ASCO. Dr. Takashi Kojima (Oost-Ziekenhuis van het Nationaal Kankercentrum, Kashiwa) presenteert daar vandaag resultaten van de multinationale fase 3-studie KEYNOTE-181.1 De studie includeerde patiënten met gevorderd/metastatisch squameus celcarcinoom (SCC) of adenocarcinoom (AC) van de slokdarm of AC van de maag-slokdarmovergang, waarvoor ze tenminste één eerdere lijn systemische therapie hadden gekregen.

De patiënten werden 1:1 gerandomiseerd naar pembrolizumab 200 mg iedere drie weken voor de duur van twee jaar, of investigator’s choice van chemotherapie (paclitaxel, docetaxel, of irinotecan). De randomisatie geschiedde gestratificeerd naar histologie (SCC versus AC) en regio (Azië versus rest van de wereld). Primair eindpunt was overall survival in drie groepen: de ITT-populatie (n=628), de SCC-patiënten (n=401), en de patiënten met een PD-L1 combined positive score (CPS) 10 of hoger (n=222).

Per 15 oktober 2018 was de mediane follow-up 7,1 maanden in de pembrolizumab-arm versus 6,9 maanden in de chemotherapie-arm. In de ITT-populatie was de mediane OS niet verschillend tussen beide armen (7,1 versus 7,1 maanden). In de SCC-populatie was de OS klinisch relevant maar niet statistisch significant langer met pembrolizumab dan met chemotherapie (8,2 versus 7,1 maanden; HR 0,78; p=0,0095; niet significant volgens geprespecificeerde criteria). In de CPS≥10 populatie was de OS significant langer met pembrolizumab dan met chemotherapie (mediaan 9,3 versus 6,7 maanden; HR 0,69; p=0,0074). De twaalf-maands OS in deze populatie was 43% met pembrolizumab versus 20% met chemotherapie. Any grade (64% versus 86%) of graad 3 tot en met 5 (18% versus 41%) adverse events waren minder frequent in de pembrolizumab-arm.

De onderzoekers concluderen dat tweedelijns pembrolizumab vergeleken met chemotherapie resulteert in significante verlenging van de OS in patiënten met gevorderd slokdarmcarcinoom met CPS 10 of hoger. Het veiligheidsprofiel van pembrolizumab was eveneens beter dan dat van chemotherapie.

1.Kojima T et al. ASCO Gastrointestinal Cancers Symposium 2019; abstr. 2

Summary: The international phase 3 study KEYNOTE-181, presented today in San Francisco, found that second-line pembrolizumab compared to chemotherapy signficantly improved overall survival of patients with advanced esophageal cancer with a PD-L1 combined positive score 10 or higher. The safety profile was also more favorable in the pembrolizumab arm. 

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren