Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 4-studie van enzalutamide voor mCRPC na behandeling met abirateron


Prof. Johann de BonoVandaag is in Orlando de laatste dag van het 2017 Genitourinary Cancers Symposium van ASCO. Prof. Johann de Bono (The Institute of Cancer Research, Londen) presenteerde in Orlando resultaten van een multinationale fase 4-studie van enzalutamide voor progressief metastatisch castratieresistent prostaatcarcinoom in patiënten die eerder waren behandeld met abirateronacetaat.1 De studie is uitgevoerd in centra in vijf Europese landen.

De studie had 241 deelnemers (mediane leeftijd 73 jaar), die allen castratietherapie kregen met LHRH of bilaterale orchiëctomie hadden ondergaan. Inclusiecriterium was progressieve ziekte na tenminste 24 weken behandeling met abirateron; mediane duur van abirateronbehandeling was 54 weken. De patiënten kregen enzalutamide 160 mg eenmaal daags. De mediane duur van de enzalutamidebehandeling was 5,7 maanden: 12 maanden in PSA-responders (26,5% van de patiënten) en 4,6 maanden in PSA-nonresponders. Zestien procent van de patiënten kreeg enzalutamide gedurende tenminste één jaar. De meest-gerapporteerde reden voor discontinuering van enzalutamide was progressieve ziekte (65%), gevolgd door treatment emergent adverse events (TEAEs; 8%).

Het primaire eindpunt van de studie was radiografische progressievrije ziekte. De mediane rPFS was 8,1 maanden (95%-bti 6,1 tot 8,3 maanden). De mediane tijd tot PSA-progressie was 5,7 maanden (95%-bti 5,6 tot 5,8 maanden). De mediane overall survival was nog niet bereikt 48 weken nadat de laatste patiënt enzalumatidebehandeling begon, en 75% van de patiënten was na een jaar behandeling nog in leven. De meest-gerapporteerde TEAEs waren vermoeidheid (32% van de patiënten), verminderde eetlust (25%) asthenie (18%), rugpijn (17%) en arthralgie (16%).

De onderzoekers concluderen dat enzalutamide langdurige activiteit heeft in patiënten met mCRPC met progressie na abirateron. De gerapporteerde TEAEs waren consistent met het van enzalutamide bekende veiligheidsprofiel.

1.De Bono J et al. 2017 Genitourinary Cancer Symposium, abstr. 165

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren