
De onderzoekers identificeerden in de Nationwide Inpatient Sample database patiënten die chirurgie ondergingen voor craniopharyngeoom, en voor wie een Hospital Frailty Risk Score (HFRS) beschikbaar was. De patiënten werden onderverdeeld in drie categorieën, met laag (HFRS < 5), intermediair (5-15), of hoog (>15) risico. Logistische-regressieanalyse wees uit dat hogere HFRS voorspellend was voor ontwikkeling van complicaties, in 100% van de de patiënten met hoog risico, 76% van de patiënten met intermediair risico, en 63% van de patiënten met laag risico. Verlengd verblijf in het ziekenhuis werd gezien in 71%, 49%, en 11% van de patiënten in de drie categorieën, en non-home discharge in 86%, 56%, en 17%. Hogere HFRS was ook voorspellend voor hogere ziekenhuiskosten. De mortaliteit onder de patiënten was te laag om regressieanalyse van de associatie tussen HFRS en mortaliteit mogelijk te maken.
De onderzoekers concluderen dat onder patiënten die chirurgie ondergingen voor craniofaryngeoom hogere fragiliteit voorspellend was voor postoperatieve uitkomsten.
1.Peterson R, Kandregula S, Jee E, Guthikonda B. Utility of hospital frailty risk score for predicting postoperative outcomes in craniopharyngioma. J Neuro-Onol 2022; epub ahead of print
Summary: Analysis of the Nationwide Inpatient Sample database found that among patients undergoing surgery for craniopharyngioma, increased Hospital Frailty Risk Score was predictive for complications, increased length of stay, increased hospital costs, and non-home discharge. The score did not independently predict mortality, because the incidence of mortality in this population was too low to analyze.