Fruit en
groenten zijn belangrijke bronnen van vezel, vitamines, en andere biologisch
actieve stoffen die een gunstig effect kunnen uitoefenen op de pathogenese van
mammacarcinoom. Borstweefsel is mogelijk het meest gevoelig voor deze effecten
gedurende de adolescentie en de jongvolwassen periode. Dr. Maryam Farvid
(Harvard School of Public Health, Boston) en collega’s hebben een analyse
uitgevoerd van de associatie tussen de consumptie van groenten en fruit tijdens
de adolescentie en in de periode tot de leeftijd 45 jaar, en het risico van
mammacarcinoom. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in BMJ.1
De analyse
is gebaseerd op gegevens van 90.476 deelneemsters aan de Nurses’ Health Study II die
in 1991 een vragenlijst beantwoordden over hun voedingsgewoonten, en 44.223 van
deze vrouwen die in 1998 een vragenlijst beantwoordden over hun
voedingsgewoonten tijdens de adolescentie (leeftijd 13 tot en met 18). Tijdens
de follow-up tot 2013 werd invasief mammacarcinoom gediagnostiseerd in 3235 van
de vrouwen, onder wie 1347 die informatie hadden gegegeven over hun
voedingsgewoonten tijdens de adolescentie. Uit de analyse blijkt dat de
consumptie van groenten en fruit tezamen tijdens de adolescentie invers
geassocieerd was met het risico van mammacarcinoom: hoogste kwintiel (mediane
consumptie 2,9 porties per dag) versus laagste kwintiel (mediane consumptie 0,5
porties per dag) HR 0,75 ( p trend = 0,01). De associaties waren sterker voor
ER-negatief/PR-negatief dan voor ER-positief/PR-positief mammacarcinoom.
Hogere
consumptie van α-caroteenrijke groenten en fruit tijdens de jongvolwassen
periode was geassocieerd met verlaagd risico van premenopauzaal mammacarcinoom
(hoogste versus laagste kwintiel HR 0,82). Met name consumptie van appels, bananen,
en druiven tijdens de adolescentie en sinaasappels tijdens de jongvolwassen
periode was geassocieerd met verlaagd risico van mammacarcinoom.
Er was geen
associatie van het risico van mammacarcinoom met de consumptie van alleen fruit
tijdens de jongvolwassen periode, en evenmin met de consumptie van alleen
groenten tijdens de adolescentie of de jongvolwassen periode. De onderzoekers
concluderen dat hogere consumptie van fruit geassocieerd is met verlaagd risico
van mammacarcinoom, en dat met name de voedselkeuzen tijdens de adolescentie
van belang zijn.
1.Farvid
MS, Chen QY, Michels KB et al. Fruit
and vegetable consumption in adolescence and early adulthood and risk of breast
cancer: population based cohort study. BMJ 2016; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)