Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fruit- en groentenconsumptie op jeugdige leeftijd en risico van mammacarcinoom

(0)2016-05-12 11:51   ( Nieuws )

Tags

mammacarcinoom  

Dr. Maryam FarvidFruit en groenten zijn belangrijke bronnen van vezel, vitamines, en andere biologisch actieve stoffen die een gunstig effect kunnen uitoefenen op de pathogenese van mammacarcinoom. Borstweefsel is mogelijk het meest gevoelig voor deze effecten gedurende de adolescentie en de jongvolwassen periode. Dr. Maryam Farvid (Harvard School of Public Health, Boston) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de associatie tussen de consumptie van groenten en fruit tijdens de adolescentie en in de periode tot de leeftijd 45 jaar, en het risico van mammacarcinoom. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in BMJ.1

De analyse is gebaseerd op gegevens van 90.476 deelneemsters aan de Nurses’ Health Study II die in 1991 een vragenlijst beantwoordden over hun voedingsgewoonten, en 44.223 van deze vrouwen die in 1998 een vragenlijst beantwoordden over hun voedingsgewoonten tijdens de adolescentie (leeftijd 13 tot en met 18). Tijdens de follow-up tot 2013 werd invasief mammacarcinoom gediagnostiseerd in 3235 van de vrouwen, onder wie 1347 die informatie hadden gegegeven over hun voedingsgewoonten tijdens de adolescentie. Uit de analyse blijkt dat de consumptie van groenten en fruit tezamen tijdens de adolescentie invers geassocieerd was met het risico van mammacarcinoom: hoogste kwintiel (mediane consumptie 2,9 porties per dag) versus laagste kwintiel (mediane consumptie 0,5 porties per dag) HR 0,75 ( p trend = 0,01). De associaties waren sterker voor ER-negatief/PR-negatief dan voor ER-positief/PR-positief mammacarcinoom.

Hogere consumptie van α-caroteenrijke groenten en fruit tijdens de jongvolwassen periode was geassocieerd met verlaagd risico van premenopauzaal mammacarcinoom (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,82). Met name consumptie van appels, bananen, en druiven tijdens de adolescentie en sinaasappels tijdens de jongvolwassen periode was geassocieerd met verlaagd risico van mammacarcinoom.

Er was geen associatie van het risico van mammacarcinoom met de consumptie van alleen fruit tijdens de jongvolwassen periode, en evenmin met de consumptie van alleen groenten tijdens de adolescentie of de jongvolwassen periode. De onderzoekers concluderen dat hogere consumptie van fruit geassocieerd is met verlaagd risico van mammacarcinoom, en dat met name de voedselkeuzen tijdens de adolescentie van belang zijn.

1.Farvid MS, Chen QY, Michels KB et al. Fruit and vegetable consumption in adolescence and early adulthood and risk of breast cancer: population based cohort study. BMJ 2016; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren