Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Geen basaal celcarcinoom gezien in zwarte overlevers na radiotherapie tijdens de jeugd

(0)2016-07-03 11:20   ( Nieuws )

Tags

BCC  

Dr. Matthew EhrhardtDr. Matthew Ehrhardt (St. Jude Children’s Research Hospital, Memphis TN) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de impact van ras op de ontwikkeling van basaalcelcarcinoom (BCC) in overlevers die als kind radiotherapie kregen voor een maligniteit. De uitkomsten van de analyse zijn online gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.1 De analyse heeft betrekking op 1746 deelnemers van de St. Jude Lifetime Cohort Study, van wie er 237 zwart zijn.

De totale follow-up, tot juli 2015, bedroeg 33.147 persoonsjaren. Op basis van het voorkomen van BCC in blanke overlevers werden in zwarte overlevers 56,1 BCCs verwacht. Het waargenomen aantal BCCs in zwarte overlevers was nul. Voor andere radiotherapie-geassocieerde neoplasmen (melanoom, hersencarcinoom, mammacarcinoom, en schildkliercarcinoom) was de observed to expected (O/E) ratio in zwarte overlevers niet significant verschillend van 1 (30 waargenomen versus 34,2 verwacht; O/E 0,88; 95%-bti 0,59-1,25).

De onderzoekers concluderen dat zwarte overlevers van radiotherapie tijdens de jeugd een sterk verlaagd of afwezig risico van BCC hebben.

1.Ehrhardt MJ, Bhakta N, Liu Q et al. Absance of basal cell carcinoma in irradiated childhood cancer survivors of black race: a report from the St. Jude Lifetime Cohort Study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2016; epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren