Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gepoolde analyse van studies van associaties tussen zwangerschapsuitkomsten en risico van endometriumcarcinoom

(0)2020-10-27 16:00   ( Nieuws )

Prof. Penelope WebbHet is bekend dat een voldragen zwangerschap geassocieerd is met verlaagd risico van endometriumcarcinoom (EC). Een gepoolde analyse van gegevens van individuele deelneemsters aan studies van het Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium heeft de associatie van tweede en latere zwangerschappen met het EC-risico geïnventariseerd. Prof. Penelope Webb (Berghofer Medical Research Institute, Brisbane, Australië) en collega’s publiceren de analyse in het International Journal of Cancer.1

De analyse heeft betrekking op elf cohortstudies en negentien patiënt-controlestudies met tezamen 16.986 EC-patiënten met 39.538 controlevrouwen. In gepoolde analyse van alle studies was ooit een voldragen zwangerschap doorgemaakt hebben geassocieerd met 41% verlaging van het EC-risico, vergeleken met nooit een voldragen zwangerschap doorgemaakt te hebben (OR 0,59; 95%-bti 0,56-0,63). De risicoverlaging was het grootst met de eerste voldragen zwangerschap, en nam verder af met ongeveer 15% voor elke volgende zwangerschap, tot acht voldragen zwangerschappen (OR 0,20; 95%-bti 0,14-0,28) ongeacht de leeftijd bij de laatste voldragen zwangerschap. Niet-voldragen zwangerschap was ook geassocieerd met verlaging van het EC-risico, met 7,9% verlaging per zwangerschap. Tweelingzwangerschappen hadden vergelijkbare associaties met het EC-risico als singleton pregnancies.

De onderzoekers concluderen dat een eerste voldragen zwangerschap geassocieerd was met 41% verlaagd EC-risico, en dat elke volgende zwangerschap geassocieerd was met verdere verlaging van het risico.

1.Jordan SJ, Na R, Weiderpass E et al. Pregnancy outcomes and risk of endometrial cancer: a pooled analysis of individual participant data in the Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium. Int J Cancer 2020; epub ahead of print

Summary: Pooled analysis of individual participant data from 11 cohort and 19 case-control studies found that a full-term pregnancy was associated with a 41% reduction in risk of endometrial cancer compared with never having a full-term pregnancy. Each additional pregnancy (up to 8) was associated with further reduction in risk.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren