Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gerandomiseerde fase 2-studie van romiplostim voor chemotherapie-geïnduceerde trombocytopenie


Dr. Gerald SoffChemotherapie-geïnduceerde trombocytopenie (CIT) resulteert in uitstel of doseringsreductie van behandeling voor maligniteiten. Er is geen geaccepteerde behandeling voor CIT. Romiplostim is als weesgeneesmiddel geregistreerd voor de behandeling van immuun trombocytopenische purpura. Een fase 2-studie van Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York) heeft de werkzaamheid en veiligheid onderzocht van romiplostim voor CIT. Dr. Gerald Soff en collega’s publiceren de studie online in het Journal of Clinical Oncology.1

De studie includeerde patiënten die chemotherapie kregen voor solide tumoren, en tenminste vier weken lang minder dan 100.000 trombocyten per μl hadden ondanks uitstel of doseringsreductie van de chemotherapie. Ze werden gerandomiseerd naar wekelijks getitreerd romiplostim met target trombocytengetal van 100.000/μl of hoger (n=15) of naar gebruikelijke zorg (n=8). Na drie weken kregen ook de patiënten uit de gebruikelijke-zorggroep romiplostim. Het eindpunt van de studie was normalisering van het trombocytengetal na drie weken. De figuur laat zien dat de behandeling beantwoordde aan de doelstelling. Het gemiddelde trombocytengetal steeg in drie weken in de romiplostimgroep van 62.000/μl naar meer dan 100.000/μl in veertien van vijftien patiënten, versus één van acht in de gebruikelijke-zorggroep (93% versus 12,5%; p<0,001). Na cross-over nam ook het plaatjesgetal in de controlegroep toe.

De studie includeerde nog 37 CIT-patiënten, die ook romiplostim kregen. Onder alle 52 romiplostim-behandelde patiënten was het gemiddeld plaatjesgetal van 62.000/μl bij begin van de behandeling na twee weken toegenomen tot 141.000/μl. In 44 van deze patiënten werd de chemotherapie opnieuw gestart met toevoeging van wekelijks romiplostim. In slechts drie van deze patiënten (6,8%) werd opnieuw doseringsverlaging- of dosistuitstel-vereisende CIT gezien.

De onderzoekers concluderen dat romiplostim werkzaam was voor het corrigeren van CIT, en onderhoudsbehandeling met romiplostim maar herstarten van chemotherapie mogelijk zonder nieuwe CIT in de meeste patiënten.

1.Soff GA, Miao Y, Bendheim G et al. Romiplostim treatment of chemotherapy-induced thrombocytopenia. J Clin Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: A randomized phase 2 study at Memorial Sloan Kettering Cancer Center (New York) found that romiplostim was effective in correcting chemotherapy-induced thrombocytopenia, and that maintenance allowed for resumption of chemotherapy without recurrence of CIT in most patients.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren