
De studie includeerde 80 patiënten in de leeftijd van 5 tot 18,4 jaar met leukemie (n=31) of solide tumoren (n=49). De patiënten werden 1:1 gerandomiseerd naar een groep die deelnam aan het PAP (n=41) of een controlegroep (n=39). PAP was een programma van krachttraining, evenwichtstraining, dansen, basketbal, badminton, yoga, zwemmen en roeien; dertig sessies van 30 tot 90 minuten in de loop van zes maanden. Activiteiten die de patiënten in de controlegroep aangeboden kregen waren bordspellen, verhalen vertellen, creatieve activiteiten, en filmavonden. Het primaire eindpunt van de studie was verbetering in de zes-minuten wandelafstand na zes maanden.
De figuur laat zien dat de interventie resulteeerde in significante toename van de afstand die de patiënten in zes minuten konden lopen (86 ± 12 m versus 32 ± 6 m; p<0,001), en dat deze verbetering zes maanden na beëindiging van het PAP behouden bleef (115 ± 18 m versus 49 ± 11 m; p=0,004). Er waren geen ernstige adverse events in beiden groepen. De interventie resulteerde ook in verbetering in verscheidene andere fysieke eindpunten en in global self-esteem en door ouders gerapporteerde kwaliteit van leven van de patiënten.
De onderzoekers concluderen dat onder kinderen en adolescenten met maligniteiten een PAP resulteerde in veilige verbetering van de inspanningscapaciteit en van sommige andere fysieke en QOL-eindpunten.
1.Saultier P, Vallet C, Sotteau F et al. A randomized trial of physical activity in children and adolescents with cancer. Cancers 2021;13:121
Summary: A randomized study in France found that among childern and adolescents with cancer, a six-months physical activity program was safe and resulted in significant improvement in results of the six-minute walking test, which was maintained after another six months. The intervention also resulted in improvement of global self-esteem and parent-reported quality-of-life.