Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gewichtstoename in volwassen vrouwen geassocieerd met leeftijd van diagnose mammacarcinoom

(0)2019-05-11 13:29   ( Nieuws )

Prof. Wendy Demark-WahnefriedGewichtstoename van volwassen vrouwen is een bekende risicofactor voor mammacarcinoom. De impact van deze gewichtstoename op de leeftijd waarop de ziekte ontstaat is niet duidelijk. Een multicenterstudie in de Verenigde Staten heeft deze impact onderzocht. Prof. Wendy Demark-Wahnefried (University of Alabama, Tuscaloosa) en collega’s publiceren de studie online in Breast Cancer Research and Treatment.1

De studie includeerde 660 overlevers van mammacarcinoom, die informatie gaven over hun laagste volwassen BMI en hun de BMI op het moment van diagnose, en over hun leeftijd op het moment van deze gebeurtenissen. De analyses lieten een significante (p<0,0001) lineaire trend zien van diagnose op jeugdiger leeftijd over kwartielen van BMI-verandering: de vrouwen in het laagste kwartiel van BMI-toename waren bij diagnose gemiddeld 52,3 ± 0,73 jaar oud; de vrouwen in het tweede kwartiel 51,9 ± 0,70 jaar; de vrouwen in het derde kwartiel 49,6 ± 0,66 jaar; en de vrouwen in het hoogste kwartiel 47,3 ± 0,67 jaar. Ook in analyses gestratificeerd voor tumorsubtype en menopauzale status werden significante (alle p-waarden <0,001) lineaire trends gezien voor vroegere leeftijd bij diagnose over kwartielen van BMI-toename.


De onderzoekers concluderen dat overmatige gewichtstoename in volwassen vrouwen niet alleen een risicofactor was voor het ontstaan van mammacarcinoom, maar ook geassocieerd was met eerder ontstaan van de ziekte.

1.Azrad M, Blair CK, Rock CL et al. Adult weight gain accelerates the onset of breast cancer. Breast Cancer Res Treat 2019; epub ahead of print

Summary: A multicenter study in the USA found that women who gained excess weight during adulthood were not only at elevated risk of breast cancer but also experienced earlier onset of the disease.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren