Internationale voedingsrichtlijnen bevelen meerdere gezonde voedingspatronen aan.
De associaties tussen adherentie aan deze richtlijnen en lange-termijn risico
van mortaliteit is niet goed bestudeerd. Analyses in de cohorten van de
prospectieve Nurses’ Health Study
(NHS; 1984-2020) en de Health
Professionals Follow-up Study (HPFS; 1986-2020) hebben deze associaties
onderzocht. Prof. Frank Hu (Harvard
School of Public Health, Boston MA) en collega’s publiceren de analyses in JAMA Internal Medicine.1
De analyses
includeerden 75.230 vrouwen in het NHS-cohort en 44.085 mannen in het HPFS
cohort. Tijdens 3.559.056 persoonsjaren follow-up overleden 31.263 vrouwen en
22.900 mannen. Vergeleken met de deelnemers in het slechtste kwintiel van de
scores voor Healthy Eating Index 2015, Alternate Mediterranean Diet, Healthful
Plant-based Diet, en Alternate Healthy Eating Diet, hadden deelnemers in het beste
kwintiel 19%, 18%, 14%, en 20% lager risico van all-cause mortaliteit. Per 25-percentiel verbetering in deze vier
scores was het risico van maligniteiten-specifieke mortaliteit 18%, 7%, 10%, en
6% lager. Alle deze associaties waren statistisch significant (p<0,001), en
waren consistent in verschillende raciale en etnische groepen.
De onderzoekers
concluderen dat de analyses laten zien dat adherentie aan verscheidene gezonde
voedingspatronen geassocieerd was met lager risico van all-cause en maligniteiten-specifieke mortaliteit.
1.Shan
Z, Wang F, Li Y et al. Healthy
eating patterns and risk of total and cause-specific mortality. JAMA Intern Med
2023; epub ahead of print
Summary: In
a cohort study of 2 large prospective
cohorts with up to 36 years of follow-up, greater adherence to various healthy
eating patterns was consistently associated with lower risk of total and
cancer-specific mortality.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)