
De analyses includeerden 75.230 vrouwen in het NHS-cohort en 44.085 mannen in het HPFS cohort. Tijdens 3.559.056 persoonsjaren follow-up overleden 31.263 vrouwen en 22.900 mannen. Vergeleken met de deelnemers in het slechtste kwintiel van de scores voor Healthy Eating Index 2015, Alternate Mediterranean Diet, Healthful Plant-based Diet, en Alternate Healthy Eating Diet, hadden deelnemers in het beste kwintiel 19%, 18%, 14%, en 20% lager risico van all-cause mortaliteit. Per 25-percentiel verbetering in deze vier scores was het risico van maligniteiten-specifieke mortaliteit 18%, 7%, 10%, en 6% lager. Alle deze associaties waren statistisch significant (p<0,001), en waren consistent in verschillende raciale en etnische groepen.
De onderzoekers concluderen dat de analyses laten zien dat adherentie aan verscheidene gezonde voedingspatronen geassocieerd was met lager risico van all-cause en maligniteiten-specifieke mortaliteit.
1.Shan Z, Wang F, Li Y et al. Healthy eating patterns and risk of total and cause-specific mortality. JAMA Intern Med 2023; epub ahead of print
Summary: In a cohort study of 2 large prospective cohorts with up to 36 years of follow-up, greater adherence to various healthy eating patterns was consistently associated with lower risk of total and cancer-specific mortality.