Er zijn
aanwijzingen voor een verband tussen voedingsfactoren en het risico van
longcarcinoom. Inname van vitamines A, C, en E en consumptie van fruit en
groenten worden gezien als geassocieerd met verlaagd risico van longcarcinoom,
terwijl consumptie van rood vlees en inname van verzadigd vet wordt beschouwd
als risicoverhogend. Prof. Xifeng Wu (MD Anderson Cancer Center, Houston) en
collega’s hebben een studie uitgevoerd van de associatie van longcarcinoom met
de glycemische index (GI) van de voeding, een maat voor de koolhydraatkwaliteit,
en de glycemische belasting (GL), een maat voor de koolhydraatinname en
postprandiaal glucoseniveau. De uitkomsten van de studie worden vandaag online gepubliceerd in Cancer Epidemiology, Biomarkers &
Prevention.1
Deelnemers
aan de studie waren 1905 non-Hispanic
white patiënten die bij MD Anderson werden behandeld voor een nieuwe
diagnose longcarcinoom, en 2413 gezonde controlepersonen uit Houston. Ze gaven
informatie over (onder meer) hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van de
NCI Health Habits and History
Questionnaire. Uit de analyses blijkt dat een hoge GI en een hoge GL
significant geassocieerd waren met het risico van longcarcinoom. Het risico was
in het vijfde kwintiel van de GI 49% hoger dan in het eerste kwintiel (OR 1,49;
p trend <0,001) en in het vijfde kwintiel van de GL 48% hoger dan in het
eerste kwintiel (OR 1,48; p trend = 0,001). Er was een sterkere associatie
tussen GI en het risico van longcarcinoom in never smokers (vijfde versus eerste kwintiel OR 2,25), in patiënten
met squameus celcarcinoom (vijfde versus eerste kwintiel OR 1,92) en in
personen met minder dan twaalf jaar scholing (vijfde versus eerste kwintiel OR
1,75).
De
onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat GI van de voeding
onafhankelijk van andere factoren geassocieerd is met het risico van
longcarcinoom.
1.Melkonian SC, Daniel CR, Ye Y et al. Glycemic
index, glycemic load, and lung cancer risk in non-Hispanic whites. Cancer
Epidemiol Biomarkers Prev 2016; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)