Dr. Carla
van Gils (UMC Utrecht) en collega’s hebben de associatie onderzocht tussen de
consumptie van groente en fruit en het risico van hormoonreceptor-gedefinieerd
mammacarcinoom. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.1 De studie is
uitgevoerd in het EPIC-cohort (European
Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).
De analyse
heeft betrekking op 335.054 vrouwen die bij inclusie tussen 1992 en 2000
gemiddeld 50,8 jaar oud waren (SD 9,8 jaar). De deelneemsters gaven bij inclusie
informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van land-specifieke
vragenlijsten. Gedurende mediaan 11,5 jaar follow-up werden in het cohort 10.197
incidente mammacarcinomen
gediagnostiseerd (3479 ER+PR+, 1021 ER-PR-). De consumptie van groenten was invers
geassocieerd met het risico van mammacarcinoom (kwintiel 5 versus kwintiel 1 van de groentenconsumptie HR
0,87; 95%-bti 0,80-0,94). De associatie was sterker voor ER-PR- mammacarcinoom
(HR 0,74; p voor trend = 0,03) dan voor ER+PR+ mammacarcinoom (HR 0,91; p voor
trend = 0,14), maar de test voor heterogeniteit volgens hormoonreceptorstatus
was niet significant (p=0,09). De consumptie van fruit was niet geassocieerd
met het risico van totaal of hormoonreceptor-gedefinieerd mammacarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat een hoge consumptie van groenten geassocieerd is
met een lager risico van, voornamelijk hormoonreceptor negatief,
mammacarcinoom.
1.Emaus MJ, Peeters PHM, Bakker MF et al.
Vegetable and fruit consumption and the risk of hormone receptor-defined breast
cancer in the EPIC cohort. Am J Clin Nutr 2015; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)