Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Immuuncheckpointremmers in patiënten met reeds bestaande inflammatoire darmziekte

(0)2019-12-06 16:00   ( Nieuws )

Dr. Yinghong WangImmuuncheckpointremmer (ICI)-therapie heeft geresulteerd in aanzienlijke successen in de behandeling van maligniteiten, maar verstoring van de regulering van het immuunsysteem kan resulteren in ernstige bijwerkingen. Een multinationale retrospectieve studie heeft het risico van ICI-therapie gerelateerde gastroïntestinale (GI)-bijwerkingen onderzocht in patiënten met reeds bestaande inflammatoire darmziekte (IBD). Dr. Yinghong Wang (MD Anderson Cancer Center, Houston TX) en collega’s publiceren de studie online in het Journal of Clinical Oncology.1

De studie werd uitgevoerd in veertien centra in vier landen. Tussen begin 2010 en eind 2015 kregen in de centra ongeveer 12.000 patiënten ICI-therapie voor maligniteiten, onder wie 102 met vooraf-bestaande IBD. Van deze 102 patiënten kregen 17 CTLA-4 gerichte therapie en 85 PD-1 of PD-L1 gerichte therapie. De helft van de patiënten had de ziekte van Crohn, en de andere helft ulceratieve colitis. De mediane tijd tussen de laatste actieve IBD-episode en het begin van de immuuntherapie was 5 jaar (IQR 3-12). Drieënveertig patiënten werden niet behandeld voor IBD.

GI-bijwerkingen werden gezien in 41% van de IBD-patiënten, vergeleken met 11% van de niet-IBD controlepatiënten in de deelnemende centra (p<0,001). De GI-bijwerkingen in de IBD-patiënten werden gezien mediaan 62 dagen (IQR 33-123) dagen na start van de ICI-therapie. Tot deze bijwerkingen behoorden graad 3 of 4 diarree in 21% van de patiënten. In vier patiënten trad colonperforatie op, waarvoor twee patiënten chirurgie moesten ondergaan. De figuur toont de prevalentie van GI-irAEs in subgroepen. Anti-CTLA-4 therapie was geassocieerd met hoger risico van GI-bijwerkingen dan anti-PD/(L)1 therapie in univariate analyse (OR 3,19; p=0,037) maar niet in multivariate analyse (p=0,058).

De onderzoekers concluderen dat vooraf-bestaande IBD geassocieerd was met verhoging van het risico van ernstige GI-bijwerkingen in patiënten die ICI-therapie ondergingen.

1.Abu-Sbeih H, Faleck DM, Ricciuiti B et al. Immune checkpoint inhibitor therapy in patients with preexisting inflammatory bowel disease. J Clin Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: A multinational retrospective study found that preexisting inflammatory bowel disease was associated with increased risk of severe GI adverse events in patients treated with immune checkpoint inhibitors.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren