Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Immuuncheckpointremmers voor gevorderd NSCLC in de Nederlandse klinische praktijk


Prof. Harry GroenIntroductie van imuuncheckpointremmers (ICIs) heeeft de therapie voor gevorderd kleincellig longcarcinoom (aNSCLC) aanzienlijk veranderd. De Nederlandse Vereningen van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heeft in 2015 een nationaal immuuntherapieregister geïntroduceerd met gegevens van patiënten die ICIs kregen voor aNSCLC. Prof. Harry Groen (UMC Groningen) en collega’s publiceren uitkomsten van deze patiënten online in Lung Cancer.1

Op het moment van de nu gepubliceerde analyse omvatte het register gegevens van 2676 patiënten, onder wie 2302 met follow-up data die in de analyse zijn opgenomen. Tussen oktober 2015 en december 2017 nam het aantal ziekenhuizen met ICIs voor aNSCLC toe van twaalf tot dertig. Tussen deze ziekenhuizen werden geen belangrijke verschillen gezien in toxiciteit van de behandeling gezien. Toxiciteiten leidden tot hospitalisatie van 9,1% van de patiënten, met een mediane duur van verblijf in het ziekenhuis van 10,4 dagen.

De overall tumorrespons was 21,8% en de mediane overall survival was 12,6 maanden. De OS was niet significant verschillend tussen patiënten ouder dan 74 jaar en patiënten jonger dan 75 jaar; evenmin als tussen patiënten met versus patiënten zonder hersenmetastase; en ook niet tussen patiënten met versus zonder geselecteerde auto-immuunziekten voor de start van de ICI. De uitkomsten waren slechter in patiënten met performance status 2 of hoger (HR 2,1; 95%-bti 1,7-2,7), niet-rokers (HR 1,3; 95%-bti 1,0-1,6), en in patiënten die palliatieve radiotherapie kregen (HR 1,2; 95%-bti 1,1-1,4.

De onderzoekers concluderen dat ICIs voor aNSCLC in de Nederlandse klinische praktijk resulteerden in ORR 21,8% en mediane OS 12,6 maanden, Met uitzondering van patiënten met PS 2+ waren uitkomsten van in klinische studies vaak geëxcludeerde patiënten niet slechter dan die van patiënten die wel deelnamen aan studies.

1.Smit HJM, Aerts J, van den Heuvel M et al. Effects of checkpoint inhibitors in advanced non-small cell lung cancer at population level from the National Immunotherapy Registry. Lung Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of patients receiving immune checkpoint inhibitors for advanced NSCLC in clinical practice in The Netherlands found overall tumor response of 21% and overall survival o 12,6 months. Elderly patients, those with brain metastases or selected auto-immune diseases underrepresented in clinical trials did not do worse on ICIs, except for patients with performance status 2 or higher.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren