Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van behandelaar op ondergaan van genetisch testen na diagnose mammacarcinoom


Prof. Steven KatzGenetisch testen na een diagnose mammacarcinoom wordt steeds meer algemeen, en alleen BRCA1/2-testen wordt in toenemende mate vervangen door testen met een multigenen-panel. In de Verenigde Staten wordt momenteel een op de drie patiënten na de diagnose getest. Prof. Steven Katz (University of Michigan, Ann Arbor) en collega’s hebben onderzocht wat de invloed is van de behandelend chirurg op de mogelijkheid dat de patiënt zich laat testen. Ze publiceren de studie online in JAMA Surgery.1

De onderzoekers identificeerden in de SEER-registratie van Georgia en Los Angeles County 7810 vrouwen met stadium 0 tot en met II mammacarcinoom, die tussen begin juli 2013 en eind augustus 2015 chirurgie ondergingen. Deze vrouwen, en hun 488 behandelaars, kregen ongeveer twee maanden na de operatie een survey toegestuurd. Respondenten waren 5080 patiënten (gemiddelde leeftijd 61,4 jaar; SD 0,8 jaar) en 377 chirurgen (53,8 ± 10,7 jaar). De chirurgen hadden gemiddeld 20,9 jaar praktijk gevoerd, en 28,9% behandelde meer dan vijftig nieuwe patiënten met mammacarcinoom per jaar.

Van de patiënten had 34,8% een verhoogd risico mutatiedraagster te zijn, en 27,0% had zich genetisch laten testen. De kans dat een patiënt zich liet testen nam met meer dan een factor twee toe (OR 2,48; 95%-bti 1,85-3,31) als haar behandelaar één SD hoger scoorde dan het per chirurg gemiddelde percentage genetisch geteste patiënten. Ongeveer een derde (43,1%) van de chirurg-variatie werd verklaard door patiënt-volume en houding van de chirurg ten aanzien van genetisch testen. Als een patiënt met een verhoogd pretest-risico een behandelaar had in het 5e percentiel van de chirurgendistributie, dan had ze 26,3% kan om getest te worden, vergeleken met 72,3% kans als ze een behandelaar had in het 95e percentiel.

De onderzoekers concluderen dat de behandelend chirurg geassocieerd was met het ondergaan van genetisch testen na een diagnose mammacarcinoom.

1.Katz SJ, Bondarenko I, Ward KC et al. Association of attending surgeon with variation in the receipt of genetic testing after diagnosis of breast cancer. JAMA Surg 2018; epub ahead of print

Summary: An analysis of the SEER registries for the state of Georgia and Los Angeles County found a significant association of the attending surgeons with the variation in the receipt of genetic testing after a diagnosis of breast cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren