Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van behandelcentrum op overleving na adjuvante radiotherapie voor HNSCC


Dr. Zain HusainEr zijn aanwijzingen dat patiënten met squameus celcarcinoom van hoofd en hals (HNSCC) betere overall survival hebben als ze chirurgie ondergaan in een high-volume surgical facility (HVSF) vergeleken met een LVSF. Het is niet duidelijk in hoeverre meer ervaring met postoperatieve radiotherapie (PORT) in het HVSF bijdraagt aan dit verschil in overleving. Dr. Zain Husain (Yale School of Medicine, New Haven CT) en collega’s hebben een analyse van dit onderwerp uitgevoerd. Ze publiceren de analyse online in Cancer.1


In de National Cancer Database identificeerden de onderzoekers 6844 patiënten die tussen begin 2004 en eind 2013 definitieve chirurgie en PORT ondergingen voor lokaal-gevorderde maligniteiten van mondholte, orofarynx, larynx en hypofarynx. Chirurgie in het HVSF (gedefinieerd als het hoogste percentiel qua volume) was geassocieerd met betere vijf-jaars OS (57,7% versus 52,5% voor patiënten van LVSFs; p=0,0003). Bijna een op de drie patiënten (31,6%) veranderde na de chirurgie van faciliteit. Onder patiënten die na chirurgie in een HVSF voor PORT dezelfde faciliteit kozen bedroeg de vijf-jaars OS 63,1%; onder patiënten die na chirurgie PORT ondergingen in een andere faciliteit bedroeg de vijf-jaars OS 49,3% (p<0,0001). Dit fenomeen werd bevestigd in propensity score-gematchte analyse. In multivariate analyse was chirurgie in een HVSF en daar blijven voor PORT versus kiezen voor een andere PORT-faciliteit geassocieerd met significant verlaagde mortaliteit (HR 0,81; p=0,006).

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten die chirurgie en PORT ondergaan voor HNSCC het OS-profijt van HVSFs alleen wordt gezien in patiënten die ook PORT in het HVSF ondergaan.

1.Lee NCJ, Kelly JR, An Y et al. Radiation therapy treatment facility and overall survival in the adjuvant setting for locally advanced head and neck squamous cell carcinoma. Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of the National cancer Database found that in patients receiving adjuvant radiotherapy for HNSCC the overall survival benefit associated with high-volume surgical facilities persisted only when patients remained at the same facility for radiation therapy. This suggests that facility specialization and/or high-volume postoperative radiation therapy may assist in driving the OS improvement.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren