![Dr. Xuehong Zhang](https://projects.iq.harvard.edu/files/bbb-scba/files/zhangxuehong.png?m=1520298124)
De prospectieve analyse includeerde in beide cohorten tezamen 1660 patiënten met niet-metastatisch CRC. De patiënten beantwoordden tussen zes maanden en vier jaar na de diagnose een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst. Ze werden gevolgd voor overlijden. Patiënten in het hoogste vergeleken met het laagste kwartiel van de postdiagnose totaal-calciuminname hadden een significant lagere CRC-specifieke mortaliteit (HR 0,56; p trend = 0,04) en een niet-significant lagere all-cause mortaliteit (HR 0,80; p trend = 0,11). Patiënten in het hoogste vergeleken met het laagste kwartiel van de postdiagnostische inname van calciumsupplementen hadden een significant lagere CRC-specifieke mortaliteit (HR 0,67; p trend = 0,047) en all-cause mortaliteit (HR 0,71; p trend = 0,008); hoewel deze laatste associaties primair in vrouwen werden gezien. Calcium uit zuivel en andere voedingsbronnen was vooral geassocieerd met lager risico onder mannen.
De onderzoekers concluderen dat hogere calciuminname na een CRC-diagnose geassocieerd was met lager risico van overlijden.
1.Yang W, Ma Y, Smith-Warner SA et al. Calcium intake and survival after colorectal cancer diagnosis. Clin Cancer Res 2018; epub ahead of print
Summary: An analysis of the Nurses’ Health Study and the Health Professionals Follow-up Study found that postdiagnostic calcium intake was inversely associated with colorectal cancer-specific mortaliy (highest versus lowest quartile of intake HR 0.56; p trend =0.04), and all-cause mortality (HR 0.80; p trend =0.11).