Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van consumptie van suikergezoete dranken op risico van vroeg-ontstaan colorectaalcarcinoom in vrouwen


Dr. Yin CaoDe consumptie van suiker-gezoete dranken (SSBs) is in geïndustrialiseerde landen in opeenvolgende geboortecohorten tot het jaar 2000 substantieel toegenomen, met tegenwoordig de hoogste consumptie onder adolescenten en volwassenen tot de leeftijd 50 jaar. Een analyse in het cohort van de Nurses’ Health Study heeft de associatie van SSB-consumptie door adolescente en volwassen vrouwen met het risico van vroeg-ontstaan colorectaalcarcinoom (EO-CRC, diagnose voor de leeftijd 50 jaar) onderzocht. Dr. Yin Cao (Washington University School of Medicine, St. Louis MO) en collega’s publiceren de analyse in Gut.1

De analyse includeerde 95.464 vrouwen die tussen begin 1991 en eind 2015 iedere vier jaar een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst beantwoordden, en een subset van 41.272 vrouwen die informatie gaven over hun SSB-consumptie op de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. In het cohort werd EO-CRC gediagnostiseerd in 109 vrouwen. Vergeleken met vrouwen die als volwassene minder dan één SSB-serving per week consumeerden, hadden vrouwen met SSB-consumptie twee of meer servings per dag een meer dan verdubbeld risico van EO-CRC (RR 2,18; p=0,02), met een 16% hoger risico per extra serving per dag (RR 1,16; 95%-bti 1,00-1,36). Elke toename van SSB-consumptie met één serving per dag op de leeftijd 13 tot en met 18 jaar was geassocieerd met 32% hoger risico van EO-CRC (RR 1.32; 95%-bti 1,00-1,75). Vervanging van elke SSB-serving per dag door kunstmatig-gezoeten dranken, koffie, magere melk, of volle-melk was geassocieerd met 17% tot 36% lager risico van EO-CRC.

De onderzoekers concluderen dat hogere SSB-consumptie tijdens adolescentie en als volwassene geassocieerd was met hoger risico van EO-CRC onder vrouwen.

1.Hur J, Otegbye E, Joh H-K et al. Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women. Gut 2021; epub ahead of print

Summary: Analysis of the Nurses’ Health Study has investigated the association of SSB consumption in adulthood and adolescence with the risk of early-onset colorectal cancer (EO-CRC) in women. Compared with women who consumed less than 1 serving per week, women who consumed two or more serving per day had a more than doubled risk of EO-CRC (RR 2.18; p=0.02). Each serving per day increment of SSB intake at age 13-18 years was associated with a 32% higher risk of EO-CRC.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren