![Dr. Yin Cao](https://cpb-us-w2.wpmucdn.com/sites.wustl.edu/dist/d/1295/files/2018/03/Yin-Cao_Wash-U_headshot-280x386.jpg)
De analyse includeerde 95.464 vrouwen die tussen begin 1991 en eind 2015 iedere vier jaar een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst beantwoordden, en een subset van 41.272 vrouwen die informatie gaven over hun SSB-consumptie op de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar. In het cohort werd EO-CRC gediagnostiseerd in 109 vrouwen. Vergeleken met vrouwen die als volwassene minder dan één SSB-serving per week consumeerden, hadden vrouwen met SSB-consumptie twee of meer servings per dag een meer dan verdubbeld risico van EO-CRC (RR 2,18; p=0,02), met een 16% hoger risico per extra serving per dag (RR 1,16; 95%-bti 1,00-1,36). Elke toename van SSB-consumptie met één serving per dag op de leeftijd 13 tot en met 18 jaar was geassocieerd met 32% hoger risico van EO-CRC (RR 1.32; 95%-bti 1,00-1,75). Vervanging van elke SSB-serving per dag door kunstmatig-gezoeten dranken, koffie, magere melk, of volle-melk was geassocieerd met 17% tot 36% lager risico van EO-CRC.
De onderzoekers concluderen dat hogere SSB-consumptie tijdens adolescentie en als volwassene geassocieerd was met hoger risico van EO-CRC onder vrouwen.
1.Hur J, Otegbye E, Joh H-K et al. Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women. Gut 2021; epub ahead of print
Summary: Analysis of the Nurses’ Health Study has investigated the association of SSB consumption in adulthood and adolescence with the risk of early-onset colorectal cancer (EO-CRC) in women. Compared with women who consumed less than 1 serving per week, women who consumed two or more serving per day had a more than doubled risk of EO-CRC (RR 2.18; p=0.02). Each serving per day increment of SSB intake at age 13-18 years was associated with a 32% higher risk of EO-CRC.