De
consumptie van suiker-gezoete dranken (SSBs) is in geïndustrialiseerde landen
in opeenvolgende geboortecohorten tot het jaar 2000 substantieel toegenomen,
met tegenwoordig de hoogste consumptie onder adolescenten en volwassenen tot de
leeftijd 50 jaar. Een analyse in het cohort van de Nurses’ Health Study heeft de associatie van SSB-consumptie door
adolescente en volwassen vrouwen met het risico van vroeg-ontstaan
colorectaalcarcinoom (EO-CRC, diagnose voor de leeftijd 50 jaar) onderzocht. Dr. Yin Cao (Washington University
School of Medicine, St. Louis MO) en collega’s publiceren de analyse in Gut.1
De analyse
includeerde 95.464 vrouwen die tussen begin 1991 en eind 2015 iedere vier jaar
een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst beantwoordden, en een subset van
41.272 vrouwen die informatie gaven over hun SSB-consumptie op de leeftijd van
13 tot en met 18 jaar. In het cohort werd EO-CRC gediagnostiseerd in 109 vrouwen.
Vergeleken met vrouwen die als volwassene minder dan één SSB-serving per
week consumeerden, hadden vrouwen met
SSB-consumptie twee of meer servings per dag een meer dan verdubbeld risico van
EO-CRC (RR 2,18; p=0,02), met een 16% hoger risico per extra serving per dag
(RR 1,16; 95%-bti 1,00-1,36). Elke toename van SSB-consumptie met één serving
per dag op de leeftijd 13 tot en met 18 jaar was geassocieerd met 32% hoger
risico van EO-CRC (RR 1.32; 95%-bti 1,00-1,75). Vervanging van elke SSB-serving
per dag door kunstmatig-gezoeten dranken, koffie, magere melk, of volle-melk
was geassocieerd met 17% tot 36% lager risico van EO-CRC.
De
onderzoekers concluderen dat hogere SSB-consumptie tijdens adolescentie en als
volwassene geassocieerd was met hoger risico van EO-CRC onder vrouwen.
1.Hur
J, Otegbye E, Joh H-K et al. Sugar-sweetened
beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal
cancer among women. Gut 2021; epub ahead
of print
Summary: Analysis of the Nurses’ Health
Study has investigated the association of SSB consumption in adulthood and
adolescence with the risk of early-onset colorectal cancer (EO-CRC) in women.
Compared with women who consumed less than 1 serving per week, women who
consumed two or more serving per day had a more than doubled risk of EO-CRC (RR
2.18; p=0.02). Each serving per day increment of SSB intake at age 13-18 years
was associated with a 32% higher risk of EO-CRC.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)