Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van EGFR-mutatie en ALK-rearrangement op uitkomsten van NSCLC met hersenmetastase


Prof. Manmeet AhluwaliaDe impact van activerende veranderingen (EGFR-mutatie en ALK-rearrangement) in niet-kleincellig longcarcinoom met hersenmetastasen (BM) op uitkomsten is niet goed bekend. Een studie van de Cleveland Clinic (OH) heeft uitkomsten vergeleken van EGFR/ALK+ NSCLC met BMs vergeleken met die van wildtype (WT, geen activerende veranderingen) NSCLC met BMs. Prof. Manmeet Ahluwalia en collega’s publiceren de studie online in Neuro-Oncology.1

Tussen begin 2000 en eind 2015 werden in de Cleveland Clinic 1078 NSCLC-BM patiënten behandeld, onder wie 348 met bekende EGFR/ALK-status. Onder deze patiënten waren er 23 met ALK-veranderingen, 68 met EGFR-veranderingen, en 257 WT voor EGFR en ALK. De mediane leeftijd van de EGFR/ALK+ NSCLC BM-patiënten was 60 jaar (range 29,8-82,6) en 44 van deze patiënten (48%) hadden een Karnofsky performance score hoger dan 80. Het mediane aantal BMs in het gehele cohort was 2 (range 1 tot meer dan 99).

De mediane overall survival na de BM-diagnose was 19,9 maanden in de groep patiënten met activerende mutaties versus 10,1 maanden in de WT-groep (p=0,028). Na correctie voor leeftijd, KPS, symptomen van BMs, en synchroniciteit had in de groep met de activerende mutaties het aantal BMs geen impact op de OS (mediaan 21,1 maanden met één BM; 19,1 maanden met twee of drie BMs; 23,7 maanden met vier of meer BMs; p=0,74). In de WT-groep was na correctie een geringer aantal BMs significant geassocieerd met langere OS (mediaan 13,8 maanden met één BM; 11,0 maanden met twee of drie BMs; en 8,1 maanden met vier of meer BMs; p=0,006).

De onderzoekers concluderen dat in patiënten met EGFR/ALK+ NSCLC het aantal BMs niet van invloed was op de OS, hetgeen impliceert dat in deze groep gerichte therapie in combinatie met chirurgie en bestraling de OS kan verbeteren ongeacht het aantal BMs. In de WT-groep was het aantal BMs wel van invloed op de OS.

1.Balusubramanian SK, Sharma M, Venur VA et al. Impact of EGFR mutation and ALK rearrangement on the outcomes of non-small cell lung cancer patients with brain metastasis. Neuro-Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: A study at the Cleveland Clinic found that in patients with EGFR mutated or ALK rearranged NSCLC with brain metastasis the number of BMs did not impact overall survival, whereas in the NSCLC wild-type cohort the number of BMs signifcantly affected OS.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren