
De studie includeerde 1921 patiënten met verschillende typen maligniteiten, van wie voor 1795 (93%) pijn-uitkomstgegevens beschikbaar waren. De mediane leeftijd was 60 jaar; 49% was vrouw. De figuur laat zien dat in de tien centra die naar EPAT waren gerandomiseerd het percentage patiënten met klinisch significante verbetering van de ergste pijn toenam van 47,7% tot 54,1%; terwijl in de negen centra met alleen UC dit percentage afnam van 50,6% naar 46,4%. Het absolute verschil bedroeg 10,7% (p=0,046); na exclusie van de twee centra die wel naar EPAT waren gerandomiseerd maar er niet in slaagden EPAT te implementeren kwam het absolute verschil uit op 15,4% (p=0,004). Er waren geen verschillen tussen de EPAT- versus UC-centra in met gebruik van opioïden samenhangende adverse effects.
De onderzoekers concluderen dat toevoegen van EPAT aan UC voor gehospitaliseerde patiënten met maligniteiten resulteert in verbetering van de pijn-uitkomsten zonder toename van bijwerkingen van opioïden.
1. Fallon M, Walker J, Colvin L et al. Pain management in cancer center inpatients: a cluster randomized trial to evaluate a systematic integrated approach – The Edinburgh Pain Assessment and Management Tool. J Clin Oncol 2018; epub ahead of print