Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van familiegeschiedenis van ovarium- en mammacarcinoom op risico van ovariumcarcinoom in zwarte en blanke vrouwen


Dr. Traci BetheaFamiliegeschiedenis (FH) van ovariumcarcinoom (OC) en mammacarcinoom (BC) zijn bekende risicofactoren voor OC, maar de impact van ras op deze associaties is niet duidelijk. Een analyse door het Ovarian Cancer in Women of African Ancestry Consortium heeft de associaties van eerste- en tweedegraads FH van OC en BC met het risico van verschillende histotypen (hooggradig sereus versus anders) OC in zwarte (AA) en blanke (W) vrouwen onderzocht. Dr. Traci Bethea (Georgetown University, Washington DC) en collega’s publiceren de analyse in het International Journal of Cancer.1De analyse includeerde 1052 AA cases (met FH van OC of BC), 2328 AA-controls, 2380 W-cases, en 3982 W-controls. Eerstegraads FH van OC was geassocieerd met hoog-gradig sereus OC in AA-vrouwen (OR 2,32; 95%-bti 1,50-3,59) en W-vrouwen (OR 2,48; 95%-bti 1,82-3,38). Eerstegraads FH van BC was geassocieerd met hoger risico van alle histotypen in AA-vrouwen maar alleen van hooggradig sereus histotype in W-vrouwen. Associatie van tweedegraads FH van OC werden gezien met overall OC in W-vrouwen en met hooggradig sereus OC in beide groepen.

De onderzoekers concluderen dat eerstegraads FH van OC en van BC, en tweedegraads FH van OC, geassocieerd waren met hooggradig sereus OC in AA- en W –vrouwen. De associatie van FH van BC met hooggradig sereus OC was vergelijkbaar tussen W- en AA-vrouwen, maar de associatie met andere histotypen was verschillend tussen beide groepen.

1.Bethea TN, Ochs-Balcom HM, Bandera EV et al. First- and second-degree family history of ovarian and breast cancer in relation to risk of invasive ovarian cancer in African American and White women. Int J Cancer 2021; epub ahead of print

Summary: A study by the Ovarian Cancer in Women of African Ancestry Consortium found that first-degree family history of ovarian cancer was strongly associated with high-grade serous ovarianc carcinoma in AA and White women. The association of family history of breast cancer with high-grade serous ovarian carcinoma was similar in White women and AA women, but differed for other histotypes.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren