Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van fysieke activiteit op ziektevrije overleving in stadium III coloncarcinoom in CALGB/SWOG 80702


De Amerikaanse multicenter fase 3-studie CALGB/SWOG 80702 randomiseerde patiënten met stadium III coloncarcinoom naar drie versus zes maanden adjuvant FOLFOX met of zonder drie jaar celecoxib. De studie wees uit dat zes maanden FOLFOX geassocieerd was met een matige maar statistisch significante verbetering van de drie-jaars ziektevrije overleving, en dat toevoeging van celecoxib niet resulteerde in significante verbetering van de DFS. Dr. Justin Brown (Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge LA) en collega’s publiceren nu in het Journal of Clinical Oncology een analyse van de impact van fysieke activiteit op de DFS van deelnemers aan de studie.1


De studie includeerde 1696 patiënten, van wie er 457 tijdens mediaan 5,9 jaar follow-up rediciverende ziekte hadden of overleden. Voor de nu gepubliceerde analyse bepaalden de onderzoekers de recreationele fysieke activiteit tijdens de eerste drie maanden van de chemotherapie en zes maanden na voltooiing van de chemotherapie. Het drie-jaars DFS-percentage was 76,5% in de groep patiënten met minder dan 3,0 metabolic equivalent task-uren per week versus 87,1% in de groep patiënten met 18,0 of meer MET-h/wk (p<0,001). Voor lichte- tot matige-intensiteit activiteiten was het drie-jaars DFS-percentage 65,7% met 0,0 uren per week versus 87,1% met 1,5 of meer uren per week (p<0,001), en voor hoge-intensiteit activiteiten was het drie-jaars DFS-percentage 76,0% met 0,0 uren per week versus 86,0% met tenminste één uur per week (p<0,001). Voor spierversterkende activiteit was het drie-jaars DFS-percentage 81,8% met 0,0 uren per week versus 88,8% met tenminste een half uur per week (p=0,003).

De onderzoekers concluderen dat onder patiënten met stadium III coloncarcinoom hogere fysieke activiteit tijdens en na de chemotherapie geassocieerd was met betere ziektevrije overleving.

1.Brown JC, Ma C, Shi Q et al. Physical activity in stage III colon cancer: CALGB/SWOG 80702 (Alliance). J Clin Oncol 2022; epub ahead of print

Summary: Analysis of patients with stage III colon cancer participating in CALGB/SWOG 80702 showed that larger volumes of physical activity were associated with greater improvements in disease-free survival.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren