Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van gebruik van isoflavonen op prevalentie van mammacarcinoom onder vrouwen met hoog erfelijk risico


Prof. Sue ParkOndanks gebrek aan harde evidentie voor werkzaamheid worden isoflavonen gebruikt door sommige vrouwen met overgangsklachten. Een studie in Zuid-Korea heeft onderzocht of gebruik van isoflavonen impact heeft op de prevalentie van mammacarcinoom onder vrouwen met erfelijk verhoogd risico van mammacarcinoom. Prof. Sue Park (Seoel Nationale Universiteit) en collega’s publiceren de studie in Breast Cancer Research and Treatment.1

De studie werd uitgevoerd in een cohort van 1709 deelneemsters aan de prospectieve Korean Hereditary Breast Cancer Study. Het cohort omvatte 407 BRCA1/2-mutatiedragende patiënten, 585 patiënten met familiegeschiedenis van mammacarcinoom (FHBC) maar zonder BRCA1/2-mutatie, 586 vrouwen met early onset mammacarcinoom (EOBC, voor leeftijd 40 jaar) zonder BRCA1/2-mutatie, en 131 controlevrouwen zonder mammacarcinoom en zonder BRCA1/2-mutatie. Dagelijkse inname van isoflavonen werd vastgesteld met een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst. Hoge inname werd gedefinieerd als tenminste 15,50 mg per dag.

Hoge versus lage inname van isoflavonen was invers geassocieerd met risico van luminal A BC onder de BRCA2-mutatiedraagsters HR 0,14; 95%-bti 0,04-0,50) en onder FHBC non-carriers (HR 0,27; 95%-bti 0,11-0,69). Hoge versus lage inname van isoflavonen was ook invers geassocieerd met verlaagd risico van TNBC onder BRCA1-mutatiedraagsters (HR 0,09; 95%-bti 0,02-0,40) en FHBC non-carriers (HR 0,19; 95%-bti 0,05-0,69). Onder TNBC-patiënten was er een interactie tussen inname van isoflavonen en BRCA1-mutatiestatus.

De onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dan inname van isoflavonen invers geassocieerd was met het voorkomen van mammacarcinoom onder vrouwen met erfelijk verhoogd risico.

1.Sim EJ, Ko K-P, Ahn C et al. Isoflavone intake on the risk of overall breast cancer and molecular subtypes in women at high risk for hereditary breast cancer. Breast Cancer Res Treat 2020; epub ahead of print

Summary: Analysis in the cohort of the prospective Korean Hereditary Breast Cancer Study found that among women at high hereditary risk, high intake of isoflavones was associated with lower prevalence of breast cancer, and that this effect differed by molecular subtype.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren