Ondanks
gebrek aan harde evidentie voor werkzaamheid worden isoflavonen gebruikt door
sommige vrouwen met overgangsklachten. Een studie in Zuid-Korea heeft
onderzocht of gebruik van isoflavonen impact heeft op de prevalentie van
mammacarcinoom onder vrouwen met erfelijk verhoogd risico van mammacarcinoom. Prof.
Sue Park (Seoel Nationale Universiteit) en collega’s publiceren de studie in Breast Cancer Research and
Treatment.1
De studie
werd uitgevoerd in een cohort van 1709 deelneemsters aan de prospectieve Korean Hereditary Breast Cancer Study.
Het cohort omvatte 407 BRCA1/2-mutatiedragende
patiënten, 585 patiënten met familiegeschiedenis van mammacarcinoom (FHBC) maar
zonder BRCA1/2-mutatie, 586 vrouwen
met early onset mammacarcinoom (EOBC,
voor leeftijd 40 jaar) zonder BRCA1/2-mutatie,
en 131 controlevrouwen zonder mammacarcinoom en zonder BRCA1/2-mutatie. Dagelijkse
inname van isoflavonen werd vastgesteld met een gevalideerde
voedselfrequentievragenlijst. Hoge inname werd gedefinieerd als tenminste 15,50
mg per dag.
Hoge versus
lage inname van isoflavonen was invers geassocieerd met risico van luminal A BC
onder de BRCA2-mutatiedraagsters HR
0,14; 95%-bti 0,04-0,50) en onder FHBC non-carriers
(HR 0,27; 95%-bti 0,11-0,69). Hoge versus lage inname van isoflavonen was
ook invers geassocieerd met verlaagd risico van TNBC onder BRCA1-mutatiedraagsters (HR 0,09; 95%-bti 0,02-0,40) en FHBC non-carriers (HR 0,19; 95%-bti
0,05-0,69). Onder TNBC-patiënten was er een interactie tussen inname van
isoflavonen en BRCA1-mutatiestatus.
De
onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dan inname van isoflavonen
invers geassocieerd was met het voorkomen van mammacarcinoom onder vrouwen met
erfelijk verhoogd risico.
1.Sim
EJ, Ko K-P, Ahn C et al. Isoflavone
intake on the risk of overall breast cancer and molecular subtypes in women at
high risk for hereditary breast cancer. Breast Cancer Res Treat 2020; epub
ahead of print
Summary:
Analysis in the cohort of the prospective Korean Hereditary Breast Cancer Study found that among women at high hereditary risk, high intake of
isoflavones was associated with lower prevalence of breast cancer, and that
this effect differed by molecular subtype.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)